Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Informera om EU-kandidaterna

Kompetens EU:s budget för 2014–2020 omfattar närmare 1 000 miljarder euro för hela perioden. Den stora korruptionsutredningen som utförts för kommissionens räkning (Sieps 2011:5) visar en mörk bild av tillståndet i hälften av medlemsländerna.

En bättre transparant styrning av regionalstödet mot stora synliga infrastrukturprojekt av betydelse för Europas miljö, energiförsörjning, kommunikations- och transportsystem, bör kunna hjälpa till i korruptionsbekämpningen.

Utöver regionalstödet utgör jordbruksstödet en av de största utgiftsposterna. Dagens jordbruksstöd går i huvudsak till personer som disponerar jordbruksmark och håller marken i gott skick. Jordbruksstödets betydelse för billiga livsmedel är därför begränsade, man vill inte ens från EU:s sida informera om vilka namngivna adressater som erhåller stöd (integritetsskydd – multinationella företag, Europas kungliga familjer och storgodsägare i huvudsak).

Miljö, energiförsörjning, kommunikations- och transport-system samt flyktingpolitiken – vid sidan av fredsfrågorna – får nog anses som de stora EU-frågorna inom den närmaste tiden.

Men vad vet vi hur kunniga och kompetenta våra föreslagna kandidater är i dessa frågor? Hur har man förberett sig inom våra stora politikerblock? Jag kan inte se att varken våra politiker eller vår press har framhävt dessa frågor i media. Våra politiker eller partier ser inte heller ut att kunna marknadsföra frågorna och sin kompetens. Det kan väl inte bara vara en broilergrupp eller plantskola som ska väljas. De politiker som har visat civilkurage och kompetens i våra media kan räknas på ena handens fingrar, men hur ser det ut för övrigt?

Partier och politiker, inklusive media, informera om de viktiga EU-frågorna och de kompetenta kandidaterna, så att vi medborgare kan genomföra ett demokratiskt givande val. Det är ju ett betydelsefullt val för Sverige eftersom 60 procent av den lagstiftning som passerar riksdagen har sitt ursprung i EU.

Anders vid Ljusnan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel