Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Informationskriget: Lögner och myter som sprids är ett allt större bekymmer

”Lögn och förbannad dikt”. Peter Hultqvist (S) skrädde inte orden på Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen.

– När saker som detta sprids i debattens undervegetation handlar det om att så osäkerhet och plantera myter. Det är ett klassiskt sätt att arbeta för den som vill underminera.

Det handlar om det ryska informationskriget, dess nyttiga idioter och medvetna medlöpare. Det som Hultqvist använde som exempel på lögn och förbannad dikt handlar om saker som jag också mött, och bemött; i mikrobloggen Twitters 140 tecken långa skyttegravar, i Facebooks kommentarstrådar och i verkligheten.

Just nu är mycket knutet kring värdlandsavtalet med Nato där argument förs fram att Nato kan stationera kärnvapen på svensk mark. Svaret är nej, inte genom avtalet endast. Det krävs godkännande från svensk regering.

Inte heller kan någon övning genomföras eller Natobas öppnas utan ett svenskt beslut vid varje fall. Inte heller öppnar avtalet för straffimmunitet.

– Så ser verkligheten ut! Punkt slut!

Tydligare än så levererar inte en Försvarsminister besked.

Läs mer: Vinterdäck till Sälen borde vara en självklarhet även för säkerhetspolitiken

På ett möte före jul var jag på biblioteket i Hudiksvall, i ett arrangemang av Studieförbundet Vuxenskolan, då en handfull personer dök upp från vad jag uppfattade som en gren av fredsrörelsen och som tog upp just de här argumenten. Jag var lika kategorisk som Försvarsministern.

En trendspaning på arrangemang där olika internationella frågor tas upp är att under de senaste två åren så har det allt oftare dykt upp en eller flera personer som framför olika myter som i ett syfte som inte handlar om att berika arrangemanget.

En annan myt handlar om en karta med påstådda Natobaser som använts i argumentationen både på biblioteket i Hudiksvall och av järnrörs-putinisten och SD:s tidigare ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist. Kartan blandar ihop amerikanska baser med Nato, och anger ingen inriktning eller storlek i syfte på att bygga på den ryska inringningsmyten att Nato försöker omringa Ryssland.

Tittar vi på hur det såg ut innan Krimkrisen hade Ryssland baser i sju länder som tidigare var en del av Sovjetunionen. Det handlade om 33 200 man samt flyg, stationerade i Ukraina (Krim), i Armenien, Tadjikistan, Kirgisistan, Vitryssland, Georgien (utbrytardelarna) och Transnistrien (utbrytardel från Moldavien). Nato däremot hade baser i tre länder som tidigare var en del av Warszawapakten; Polen, Ungern och Litauen. Totalt handlade det då om 200 man, samt flyg.

En annan populär myt är påståendet, som president Putin upprepade i en intervju med tyska Bild, att Nato skulle ha lovat dåvarande Sovjetunionen att inte släppa in medlemmar som varit med i Warszawapakten. Att sprida myterna utan att titta på faktiska förhållanden tjänar ett syfte.

Det är Ryssland som fabricerar att Nato är ett ”hot” för att rättfärdiga sitt aggressiva beteende och försök att återskapa en inflytelsesfär, som Natos biträdande generalsekreterare Alexander Vershbow uttryckte det på Twitter.

Läs mer: Svenska folket anser att världen är oroligare än tidigare

När Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor tog scenen under onsdagen så betonade även hon hoten från informationskriget.

– Den illegala annekteringen av Krim är nu ett välkänt exempel på hur effektiv informationskrigföring kan vara. I väst spred sig en osäkerhet om vad som egentligen hände, resultatet blev att omvärlden inte riktigt hann samla sig till innan annekteringen var ett fullbordat faktum.

Det psykologiska försvaret ligger i dag hos MSB efter att gamla och omoderna Psykologiska försvaret lades ned 2008. Här har MSB under 2015 prioriterat att möta det nya hotet, men Busch Thor ville gå längre och skapa en ny myndighet som enbart har till syfte att hantera det psykologiska försvaret. Risken är alltid i byggandet av en ny struktur så tappar man tempo och sammanhang i en kritisk tid. Utspelet kan också tolkas som en priosignal både till MSB och övriga samhället om frågornas vikt.

– I dagens medialiserade värld är vi sårbara för den här typen av informationskrigföring. Det är som en form av ständigt pågående visklek, där det är svårt att avgöra vem som började sprida budskapet och vad som sades från början.

Ebba Busch Thors och Peter Hultqvist klarspråk i frågan är rätt sätt att möta desinformationen, men det är inte bara politiker och staten utan även medier och medborgare som behöver bli medvetna om källkritik och desinformationens syfte.

Försöket att förvrida verkligheten pågår i alla europeiska rum, både verkliga och virtuella. Därför är frågan inte bara svensk utan en utmaning vi delar med många andra länder.

Läs även: Många svåra beslut väntar svensk krisberedskap

Intresserad av Informationskrig? Du har väl inte missat Podd72? Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och just informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

Tidigare program:

#4: Från FoFRK: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar