Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Information ska minska smittspridning

På nationella Klamydiamåndagen uppmärksammas unga på infektionen som sprids vid sexuella kontakter. På Bergsjö centralskola fick eleverna bland annat gå en tipsrunda.

Klamydiamåndagen anordnas av Nationella Hivrådet tillsammans med landsting och regioner runt om i landet. Syftet med dagen är att uppmärksamma infektionen, uppmana till provtagning och nå ut med information om vart man kan vända sig för provtagning.

På Bergsjö centralskola kunde eleverna på måndagen gå en tipsrunda med frågor om sexuellt överförbara sjukdomar och flest rätt belönades med en kondom. Det var tjejprojektet Heta linjen som hjälpte till med att anordna aktiviteterna.

– Det är alltid bra med påminnelse om att man ska använda kondom, säger Camilla Eriksson.

Redan förra veckan fick eleverna information om klamydia och hur man skyddar sig mot infektionen. På en NO-lektion fick niondeklassarna lära sig att smittspåra.

– De fick en historia om ett gäng på en ungdomsgård och en person fick reda på att han hade klamydia. Men hjälp av informationskort skulle de komma fram till hur infektionen spridit sig och hur smittan kommit in på ungdomsgården, säger läraren Maria Andersson.

– Vi på skolorna kan hjälpa till med att informera. Och få eleverna att känna sitt eget värde och att de ska vara rädda om sig, säger Astrid Lindh, skolkurator.

– Det pratas mycket om att man ska använda kondom, men det är kanske inte alltid som man tar till sig. Man vet redan om det, säger Ida Råbom.

Men både hon och Camilla Eriksson tycker att det är bra med information.

– Det kanske behövs lite mer skrämselinformation för många tar klamydia väldigt lättsamt, säger Camilla Eriksson.

– Det är dyrköpta misstag att smittas av klamydia. Och så kanske man går med en infektion som man inte vet om at man har och smittar andra, säger Astrid Lindh.