Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför medlemsmöten i Svenska kyrkan

Det råder akut brist på vanliga medlemsmöten i Svenska kyrkan. Förutom gudstjänster, andakter och konserter tycks församlingarna bara ha styrelsemöten och personalmöten.

Till och med visitationsstämman med biskopen, som av tradition har varit ett forum för vanliga församlingsmedlemmer, blev i Bollnäs till kvartslånga föredrag av kyrkoherde respektive biskop och tiden för frågor parodiskt kort (ingen fråga hann ställas).

Församlingsbladet fungerar inte som diskussionsforum, bara som informationsblad. Frågor kan förvisso ställas i Ljusnan, men man bör då inte förvänta sig något svar om det rör svårare saker än ljudteknik och dylikt.

Men både de fria kyrkorna och de politiska partier som styr Svenska kyrkan har ju medlemsmöten någon gång var eller varannan månad där varje medlem har en självklar rätt att framföra synpunkter och att ställa även kritiska frågor. I Bollnäs kommun har vi ju även allmänhetens frågestund i början av varje nämnds- och fullmäktigesammanträde.

Så i avsaknad av vettigt församlingsforum begär jag härmed att Svenska kyrkans församlingar regelbundet ska erbjuda medlemsmöten för samtal och diskussion. Eller att kyrkofullmäktige/kyrkoråd inbjuder församlingarnas medlemmar till frågestund i början av varje sammanträde.

Och jag begär att biskop och församling vid nästa biskopsvisitation i Bollnäs (2023!) erbjuder en visitationsstämma värd namnet.

För övrigt bör politiska partier förklaras obehöriga att ställa upp i nästa kyrkoval.

Andreas Holmberg

Bollnäs

kritisk men intresserad medlem av Svenska kyrkan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel