Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inflyttning ska rädda bygden

De kämpar för sin bygds överlevnad. Och de gör det framgångsrikt. På tisdagen arrangerade Kårböle inflyttarförening en utflykt till Gåssjö.

Inflyttarföreningen (KIFF) är den enda av sitt slag i Sverige. Den bildades för att byborna märkte att de hade fått 30 nyinflyttade, inklusive barn, som bosatt sig permanent i Kårböle under de senaste fem åren. I dag bor det 130 personer i Kårböle, inklusive grannbyarna Karlstrand, Kårböleskog och Ängra.

– Kårböle växer men det är ingen som noterar det eftersom det är så få människor. Men i procenttal handlar det om 20 procent, säger Harry Dickens som är sekreterare i KIFF.

Ett tiotal medlemmar från inflyttarföreningen träffades på tisdagen för att prata om kommande aktiviteter.

I den vackra Ystegårn i Gåssjö som byggdes 1860 berättade Thomas Persson om den finska invandringen till trakten.

– I den här byn har det försvunnit många och problemen är att husen står kvar. Min släkt är också inflyttande men det var 350 år sedan, berättar Thomas Persson vars släktgård är Ystegårn.

Han berättar att ingen bott där sedan 1921.

För att människor ska vilja flytta till bygden även i framtiden är föreningen beredd att kämpa. De stödjer inflyttare och hjälper dem att få kontakter i bygden. En internationell julbuffé samt grillfest på nationaldagen är exempel på två aktiviteter som anordnas under året.

– Kårböle kommer att dö ut om inte någon flyttar in. Och för att någon ska flytta hit måste de känna att det händer något, säger Birgitta Fagrell, ledamot.

På orten talas nu 14 olika språk. Eftersom de flesta inflyttare arbetar kunde de inte närvara under tisdagens utflykt. Birgitta Fagrell avslöjar att föreningen även har börjat titta på möjligheterna att öppna en skola i Kårböle.

– Vi har ett par som är waldorflärare och det skulle kunna vara en möjlighet. Då skulle det även kunna komma hit barn från Färila och Los. Men än så länge är det bara en fundering, säger Birgitta Fagrell.