Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inflyttning pågår - ekoby blir verklighet efter decennier

I decennier har Ralf och Sonja Palmpers drömt drömmar om gemenskap i Växhuset. Nu är det äntligen inflyttning i Ekoby Växhuset. Nya generationer håller på att göra platsen till sin.

Snart flyttar Arvin, 9, och Tia, 5, in i Ekoby Växhuset nära Segersta. De blir yngst i en gemenskap som vill hitta en balans mellan kollektivt och privat.

I ekobyn äger man sitt eget hus och gör saker tillsammans – om man vill. Här finns gemensamma matodlingar, djurhållning och ett smart avlopp. Och snart också närproducerad elektricitet - och en kulturscen:

Läs även om hemmet på 18 kvadrat vid Växhuset: Han har ett hem på 18 kvadrat: "Ekobyar är i grunden en bra idé"

Växhusets grundtanke har varit permakultur ända sedan starten för nästan ett kvarts sekel sedan.

Permakultur betyder att försöker leva på naturens villkor, så att planeten håller för all framtid. Man undviker till exempel fossila bränslen, och låter djur göra jobbet:

Ralf Palmpers och hans fru Sonja har utökat marken kring Växhuset två gånger för att få tillgång tillbetesmarker och skog. För några år sedan styckades fyra tomter av med tanke på att skapa en bygemenskap. Skulle delyckas få hit någon som var beredd att investera i en tomt och bygga ett hus?

Ja. Det dröjde några år, men nu har det lossnat.

Under sommaren kommer Stefan Lundgren att bli färdig med sitt lilla hus, 18 smarta kvadratmeter som räcker åt honom. Han har byggt huset av gratis rivningsvirke och svindyr svenskodlad hampaisolering. Av ett gammalt fönster och en svart takplåt har han har just byggt en solfångare som skjutsar in varm luft i bostaden.

Han räknar med att huset kommer att kosta en bra bit under 200 000 kronor när allt är klart:

Tvåbarnsfamiljen Husson har också köpt en tomt. De kom hit första gången 2013, och förstod direkt att de ville vara en del av detta framtidsbygge.

– Det var helt enkelt vackert och inspirerande här. Palmpers tankar om permakultur är genomtänkta och bra, säger Eva Husson.

Och hon borde veta. Hon är miljöingenjör och forskare inom miljöteknik.

Två tomter är fortfarande till salu. Sen kan det vara tillräckligt med folk för den här platsen, tycker Växhusets invånare. Uppemot 20 personer är lagom om man ska ta gemensamma beslut och samarbeta.

70-talets kollektiv var en vacker tanke, men det visade sig svårt att dela på allt. Ljusbacken i Delsbo är ett av mycket få exempel på kollektiv som överlevt ända in i vår tid. Växhusfolket tror att de har hittat en hållbar balans mellan kollektivt och privat. Här äger man en egen plätt där man söker bygglov och bygger sitt hem efter eget huvud. En tomt i Ekoby Växhuset kostar ungefär som tomter brukar. Men då får man andel i samfälligheten med gemensam verkstad, samlingslokal, tvättstuga, gästrum, släpvagn...

Och inte minst: man har alla möjligheter att odla mat och hålla höns, grisar och andra trevligheter tillsammans med likasinnade. – Vi har länge haft en dröm om att många arbetar tillsammans. Då är det lättare att utveckla nya grejer. Nu blir det verklighet, säger Ralf Palmpers.

Kolla även in helahälsinglands nya trädgårdsserie:

Så blir du av med ogräset i grönsakslandet: "En metod som är lite läskig"

Så planerar du din miniträdgård: "Tänk på vilka funktioner du behöver"