Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Infantil och lumpen debatt

Eva Edström anklagar, i en insändare (29/6), företrädarna för KD, FP och M att bedriva hetsjakt på före detta kommunalrådet Björn Mårtensson (C) i Ovanåker.

På bekant maner sticker hon in ett, i hennes ögon passande bibelcitat, när kängan riktas mot Kristdemokraterna. Vi kristdemokrater är vana vid sådana glirningar när sakargumenten tryter, men det gör inte debattmetoden mindre infantil och lumpen. Vi kan försäkra Eva om att kristdemokraten Bertil Eriksson, som temporärt övertar Mårtenssons arbetsuppgifter, inte betraktar sig själv som ofelbar och vi kan garantera att han inte kastat någon ”första sten”.

Det kan väl inte vara så att Eva anser en fyllekörning, som senare visade sig vara grovt rattfylleri, där människors liv och hälsa utsattes för stora risker och sedan låsa in sig för att hindra polisen tillträde till huset för att dölja bevis, var en struntförseelse? Att kommunledningen i Ovanåker fick ett ohanterligt trovärdighetsproblem på halsen, när Mårtensson efter avkunnad fängelsedom, återgick till sitt arbete som om inget hänt torde även Eva inse.

Den minnesgode kan säkert dra sig till minnes, att när Mårtenssons företrädare och partikamrat, Ove Norén, för tolv år sedan, tvingades avgå efter ett nattklubbsbesök på en tjänsteresa med det gamla Kommunförbundet Gävleborg, så var det Mårtensson som höll i yxan för att få bort honom.

Efter den resan ansåg Mårtensson att det var omöjligt för Norén sitta kvar som kommunalråd, trots att det aldrig bevisades. Ett nattklubbsbesök under tjänsteresa som bekostas av offentliga medel, är högst oetiskt och klandervärt, men inte straffbart. Det Mårtensson gjort sig skyldig till är bevisligen straffbart. Då är det märkligt att han tyckte sig kunna sitta i orubbat bo. Detta visar att han brister i nödvändig probleminsikt, för att kunna ta itu med sina egna problem.

När Mårtensson i pressmeddelande och på kommunens hemsida, med illa dold bitterhet annonserar sin avgång och lägger hela skulden på sina koalitionskamrater och socialdemokraterna, är han i högsta grad ohederlig. Det är ju han själv som ställt till det och ingen annan.

Bara han själv kan belastas för sin brottsliga gärning. Inte ett ord nämner han om att hans egen distriktsstyrelse varit väldigt tydlig i att han inte kan sitta kvar som kommunalråd efter det som hänt och att han måste avgå. Skulle han framhärdat och suttit kvar som kommunalråd, skulle Ovanåker haft en lamslagen kommunledning mandatperioden ut. Att Björn till slut insåg det ohållbara och tog konsekvenserna av detta och avgick var därför helt rätt.

Kent Sjöberg

Ombudsman för Kristdemokraterna i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel