Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Industrisanering dröjer ytterligare

Det kommer dröja ytterligare innan det gamla industriområdet i Strömsbruk helt kommer kunna saneras. Flera provtagningar ska göras och ansvarsutredningen är för tillfället lagd på is.

Under hösten görs flera utredningar kring framtida åtgärder på det förorenade industriområdet i Strömsbruk.

– Det ska ställas samman en åtgärdsutredning med åtgärdsförslag och tekniker. Det är det sista steget i undersökningsprocessen, säger Ulrika Nilsson på länsstyrelsens miljöskyddsenhet.

Föroreningarna består främst av tungmetaller som arsenik, bly och kvicksilver. En tidigare utredning från Statens geotekniska institut har visat att sanering av området kan komma att kosta ungefär 28 miljoner kronor. Vem som ska stå för notan ska ansvarsutredningen visa, men den utredningen står för tillfället still.

– Det arbetet är påbörjat, men ännu inte avslutat. Vi driver många projekt just nu och folk har slutat under våren. Vi har prioriterat bort den här utredningen eftersom utredningen om föroreningarna ännu inte är klar. Det är möjligt att det kommer att lösas under hösten. Mycket av det som tar tid är undersökningarna av området, säger Ulrika Nilsson.

Undersökningarna finansieras och genomförs av Iggesund Paperboard och Holmen. Det har krävts omfattande provtagningar som har kostat flera miljoner kronor. Områdena som har undersökts finns vid den före detta kisungen och kisvattningslagunerna, det så kallade industridiket samt delar av Harmångersåns stränder och sediment. Företagen rapporterar hela tiden till länsstyrelsen som följer utvecklingen av undersökningarna och kommer med synpunkter.

– Det kan bli aktuellt att man måste söka statliga medel för att kunna bekosta saneringen, säger Ulrika Nilsson.

Föroreningarna innebär inte något akut risk för människor eller djur, men kvicksilver, bly och arsenik är farliga miljögifter och därför är en noggrann sanering viktig.