Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Industriminnen under klubban

Edsbyverken har funnits i över hundra år och på söndagen auktionerades en del minnen från industriepoken ut. Minnessakerna kom från förre ägarna Ivar Pettersson och Bengt Ivarsson. Auktionsgodset såldes av en privatperson.

Det var många nyfikna som kom till Järvsöbaden på söndagen för att se vilka minnessaker från Edsbyverkens industriepok som kom att gå under klubban.

Bland det första som såldes var ett svartvitt fotografi från Edsbyns fruktaffär. Det var där allting började år 1899. Hantverkaren Lars Fredrik Pettersson startade eget snickeri i Edsbyn. Men år 1928 när sonen Ivar Pettersson tog över startades en ny era. Inspirerad av Henry Fords löpande band startades en möbeltillverkning under mer professionella former. På 1930-talet startades Edsbyns Skidfabrik och av björkvirket som blev över tillverkades pinnstolar.

I slutet av 1950-talet tog Ivar Petterssons son Bengt Ivarsson över ledarskapet och Edsbyverken blev en storindustri på allvar. På 1960-talet kom den populära snurrstolen som sysselsatte många i fabriken. Samtidigt började bandylaget få fina framgångar på isen. Som minne från SM-finalerna på 1960-talet gjordes röda pinnstolar där alla bandyfinalister fick skriva sin autograf. De stolarna fick höga bud på auktionen och samtliga såldes till olika bandyentusiaster i Edsbyn.

Ägare till Edsbyverken i dag är holdingbolaget Edsbyn Senab AB med huvudägare familjen Pihl och Carwallas Invest. I dag arbetar 225 anställda med att tillverka kontorsmöbler i den 40 000 kvadratmeter stora fabriken i Edsbyn.