Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Industriepok blir dokumentärfilm

År 1907 stod fabriken Skogens Kol i Sibo färdig och därefter har generation efter generation tjänat sitt levebröd i Kilaforsfabriken. I sommar stängs fabriken och verksamheten flyttar söderut.
Johan Bodell vill nu samla alla industriminnen och göra en dokumentärfilm om Skogens Kol.

– Det är en dröm jag har haft länge. Nu är det sista chansen eftersom fabriken stänger, säger Johan Bodell.

Därför efterlyser Johan Bodell människor som har något att berätta om Skogens Kol. Han vill komma i kontakt med människor som arbetat där eller någon som på håll sett fabriken med de röda tegelhusen växa.

– Det behöver inte vara något spektakulärt. Det är vardagsskildringarna som är intressanta. Jag har sett gamla fotografier på hur arbetarna efter en arbetsdag hade svart kol över hela kroppen. Det finns mycket spännande att skildra om en industriepoks uppgång och fall, säger Johan Bodell.

Just nu samlar han in fakta. Johan Bodell har letat i kommunarkivet efter avtal och handlingar, det blir också en sökning i Ljusnans arkiv. Johan Bodell har även pratat mycket med sin farmor som bor i arbetsbostäderna intill fabriksområdet.

Om två veckor börjar filmandet.

– Den största utmaningen är att få människor att ställa upp på film. De berättar gärna men vill helst inte bli filmade.

Skogens Kol grundades 1876 och efterfrågan av träkol var enorm på de stora järnbruken. Företaget lät då bygga en fabrik i Sibo som stod färdig 1907. När fabriken var som störst arbetade 400 personer där.

– Jag har hittat avtal hur de exporterade kol till Indonesien och Malaysia. De tillverkade också tjära. Det mesta utvanns ur skogen.

I mitten av 1900-talet minskade efterfrågan på kol i takt med att olja, el och gas kom som viktiga energikällor. Ungefär samtidigt började svenskarna se på film och tv hur amerikanarna umgicks kring utegrillen. Trenden kom snabbt till Sverige och då ändrade Skogens Kol sin affärsinriktning till grillkol och briketter. Men den 1 juli i år överlät Skogens Kol AB sin tjärverksamhet till familjeföretaget Auson AB i Kungsbacka.

– Just nu arbetar två personer kvar i fabriken. Vi är många, många i Kilafors som har någon koppling till fabriken, säger Johan Bodell.

Länskultur Gävleborg och ABF stöttar Johan Bodells filmprojekt. Dokumentären blir 20 minuter lång och kommer att visas på Biografen i Kilafors i höst. Filmen ska sedan visas på olika dokumentärfilmsfestivaler och Johan Bodell hoppas att SVT vill visa den.