Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Indragen skolskjuts i Svågadalen

Tretton elever från Svågadalen som går i gymnasiet i Ljusdal står utan skolskjuts efter årsskiftet. Nu kämpar Svågadalens föräldraförening för att få behålla bussen.

Föräldraföreningen vill att Svågadalsnämnden ska hjälpa dem. På förmötet till Svågadalsnämnden i tisdags var diskussionerna livliga om den indragna gymnasiebussen, och frågan lyftes in på mötet under övriga frågor.

– Vi hoppas att de kan hjälpa oss att behålla bussen, det är en jätteviktig fråga för oss. Det handlar inte om de elever som går nu, det kommer fler efter, säger Kika Nordberg i Svågadalens föräldraförening.

Svågadalens gymnasieelever har kunnat välja att gå på Slottegymnasiet i Ljusdal som ligger 2,5 mil bort, i stället för att gå på Bromangymnasiet i Hudiksvall, som ligger 6,5 mil bort. Men nu kommer tretton elever att stå utan skolskjuts efter nyår.

Barn- och utbildningsnämnden i Ljusdal beslutade nämligen i juni att ändra skolskjutsreglerna, för att spara. Genom att dra in bussen för Svågadalseleverna sparas 390 000 kronor.

– Det är Hudiksvalls kommun som har ansvar för dem egentligen, vi i Ljusdal har inte råd med det här längre, säger Stefan Mueller, barn- och utbildningsförvaltningens chef i Ljusdal.

– Plockar de bort bussen så tar eleverna sig inte till Ljusdal. Alternativet är då att bo inackorderade i Hudiksvall, men för de elever som börjat är det inte bara att byta, säger Kika Nordberg.