Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Individens plats i helheten

På måndagen invigdes en konstnärlig utsmyckning som ska få pryda entrén till skolmatsalen på Bollnäs Folkhögskola ett år framåt. Verket har skapats av Sigrid Ejemar, som går tredje året på Konstskolan i Gävle.

Annons

– Jag tror att många glömmer bort att Konstskolan i Gävle faktiskt är en del av Bollnäs Folkhögskola, säger Annica Wallenborg, rektor vid Bollnäs Folkhögskola. Det här är ett sätt att få dem att komma ihåg det och att knyta ihop verksamheten mellan oss.

Konstskolan i Gävle tillhör sedan 1989 Bollnäs Folkhögskola. Våren 2011 väcktes idén att låta en elev från Konstskolan utföra en konstnärlig utsmyckning på huvudskolan i Bollnäs.

Detta skulle göras vid entrén till skolans matsal. Utsmyckningen skulle förutom att vara en prydnad också göra Konstskolans verksamhet närvarande vid huvudskolan i Bollnäs.

Uppdraget gjordes till en tävling och utsmyckningen är inte permanent. Det vinnande förslaget får pryda matsalens entré i ett år då en ny tävling utlyses med ett nytt vinnande förslag som resultat.

Tävlingen vänder sig till tredjeårseleverna på Konstskolan som börjar med att lämna in ett förslag till en jury. Det här året lämnades tre förslag in och av dem valde juryn att tilldela uppdraget till Sigrid Ejemar som är född 1991 i Gävle.

Resultatet blev en slöja av virkade dukar som hänger från taket intill entrén. Med konstnärens egna ord "en nästan skulptural installation" som faller ner mot golvet.

Hon köpte kasserade virkade dukar på second hand som hon sedan sydde ihop till en stor helhet med hjälp av nål och tråd.

– I detta verk vill jag transformera det individuella arbetet till något nytt och kollektivt, något som är omedvetet skapat tillsammans, säger Sigrid Ejemar.