Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ilsboverkstad ska växa till det dubbla

Med målet att dubbla omsättningen fram till år 2020 har SMP Parts i Ilsbo höjt svansföringen rejält. Det betyder bland annat nya jobb.

Det råder optimism på verkstadsgolvet i Ilsbo, Nordanstig. Flera personer från bland annat Hiab och Mekanotjänst har fått nya jobb här och deras kunnande kommer väl till pass.

Andreas Carlsson från Bjuråker har ungefär lika långt att pendla som förut. Tidigare jobbade han på Hiab i Hudiksvall och nu har han fast jobb vid SMP Parts.

– Det är mer omväxlande här och man får se slutresultatet. Tidigare gjorde jag bara en liten del i produktionen, berättar han medan han monterar hydraulslangar på en rotatortilt, spetsprodukten i företaget.

Han är en av 104 anställda. Det senaste året har arbetsgivaren ökat antalet anställda med mellan tio och femton personer som en följd av nysatsningar.

– Vi har även anställt i Norge, Tyskland, Finland och England, för att bygga upp en marknadsstruktur, berättar vd Lars-Erik Klas.

Framöver vill de anställa CNC-operatörer och personal till måleri.

– Plus att vi behöver anställa en försäljningschef och en ekonomichef.

SMP Parts fick nya ägare i juni förra året och huvudägarna är MVI, Merchant Venture Investments. Det är ett investmentbolag som består av ett 100-tal entreprenörer och företagsledare. Deras affärsidé är att genom ett aktivt ägande utveckla företag och tillföra kompetens, kapital och fokus.

Ett långsiktigt mål i affärsplanen är att fördubbla omsättningen till 2020.

– Under första halvåret har vi haft en god försäljningsutveckling och ökat med 30 procent. Ökningen är kännbar i hela företaget och i hela leveranskedjan, och det har skapat behov av att nyanställa. Vi har anställt tre personer bara från Mekanotjänst under det här halvåret, berättar Lars-Erik Klas.

SMP Parts tillverkar i första hand skopor i alla möjliga storlekar till olika grävmaskiner och traktorer. De väger från 50 kilo upp till sex, sju ton och verkstaden producerar mellan 5 000 och 6 000 sådana per år.

En produkt som man hoppas mycket på är tiltrotatorn. Med den kan föraren vrida skopan i alla tänkbara vinklar och åt alla möjliga håll. Samtidigt är det lätt att byta verktyg.

– Med tiltrotatorn kan man ta ner antalet maskiner och i stället göra väldigt mycket med en och samma maskin, förklarar Lars-Erik Klas.

Den är känd på marknaden i Norden, där den också är utsatt för konkurrens, men det finns stor potential i de länder man nu bygger nya nätverk i.

– Det behövs ett beteendeskifte där. Vi har fått medel att jobba med marknadsföring och börjat synas lite mer. Tidigare har vi varit lite anonyma med tiltrotatorn, medan vi har varit ledande med de andra produkterna, säger Lars-Erik Klas.

Han har svårt att sia om hur resten av 2015 utvecklar sig, men ser tecken på goda tider på längre sikt.

– Det finns tecken på marknaden att många länder ökar sina infrastrukturprojekt, och framför allt Norge kan behöva den här typen av produkter.

Som en följd av detta inreds nu en ny avdelning i verkstaden för att öka produktionen.

– Vi har nyligen byggt ut, så det finns gott om plats, avslöjar Börje Blank, platschef.

Se även:

TV: Fler jobb när Gripen flyttar från Hassela.

TV: Hiab i Hudiksvall växer på nytt.

Mekanotjänst flyttar produktionen från Hudiksvall.