Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Illa ställt med välfärden

På sju av tretton områden ligger Hudiksvall sämre än riket när det gäller välfärd. Det visar första bokslutet i sitt slag.

Det handlar om välfärdsbokslutet som just blivit klart. Där vägs en lång rad statistik samman i ett slags bokslut över hur bra kommuninvånarna lever i Hudiksvall.

Välfärdsbokslutets siffror ska ligga till grund för politikernas vilka framtida beslut som anses viktiga och vara underlag för diskussion.

Hudiksvall utmärker sig positivt i två avseenden. Det är andelen fysiskt aktiva där kommuninvånarna slår genomsnittet för såväl riket som länet och landskapet.

Problemet med rökningen framhålls i förordet som bättre än riksgenomsnittet, men dyker man djupare i bokslutet så ser man att de rökare som finns inte visar stor hänsyn. I Hudiksvall utsätts nämligen fler i omgivningen av passiv rökning än i resten av riket och trenden är stigande i kommunen.

Resten av läsningen i välfärdsbokslutet pekar på stora problem. Det yttrar sig också i att medellivslängden för män är 78,1 år och för kvinnor 81,7 år. Siffran för riket är 78,9 respektive 83,1 år.

Barnfattigdomen är utbredd i kommunen och värst är det för invandrarna, trots att de är förhållandevis få. I Hudiksvalls kommun har endast 12 procent av barnen minst en utlandsfödd förälder, medan siffran för riket är 25 procent.

Andelen barn med utländsk bakgrund som lever i ekonomiskt utsatta hushåll är 37 procent i kommunen (30 i riket). Bland de med två svenskfödda föräldrar är motsvarande siffra 10 procent, dubbelt så stor andel som i riket.

I förordet står att en av ett antal utmaningar är att öka andelen behöriga ungdomar till gymnasieskolan och att minska antalet fallskador bland de äldre i kommunen.

Läs mer om bokslutet i Hudiksvalls tidning måndag 10 oktober.