Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Illa ställt med välfärden

På sju av tretton områden ligger Hudiksvall sämre än riket när det gäller välfärd. Det visar första bokslutet i sitt slag.

Annons

Det handlar om välfärdsbokslutet som just blivit klart. Där vägs en lång rad statistik samman i ett slags bokslut över hur bra kommuninvånarna lever i Hudiksvall.

Välfärdsbokslutets siffror ska ligga till grund för politikernas vilka framtida beslut som anses viktiga och vara underlag för diskussion.

Hudiksvall utmärker sig positivt i två avseenden. Det är andelen fysiskt aktiva där kommuninvånarna slår genomsnittet för såväl riket som länet och landskapet.

Problemet med rökningen framhålls i förordet som bättre än riksgenomsnittet, men dyker man djupare i bokslutet så ser man att de rökare som finns inte visar stor hänsyn. I Hudiksvall utsätts nämligen fler i omgivningen av passiv rökning än i resten av riket och trenden är stigande i kommunen.

Resten av läsningen i välfärdsbokslutet pekar på stora problem. Det yttrar sig också i att medellivslängden för män är 78,1 år och för kvinnor 81,7 år. Siffran för riket är 78,9 respektive 83,1 år.

Barnfattigdomen är utbredd i kommunen och värst är det för invandrarna, trots att de är förhållandevis få. I Hudiksvalls kommun har endast 12 procent av barnen minst en utlandsfödd förälder, medan siffran för riket är 25 procent.

Andelen barn med utländsk bakgrund som lever i ekonomiskt utsatta hushåll är 37 procent i kommunen (30 i riket). Bland de med två svenskfödda föräldrar är motsvarande siffra 10 procent, dubbelt så stor andel som i riket.

I förordet står att en av ett antal utmaningar är att öka andelen behöriga ungdomar till gymnasieskolan och att minska antalet fallskador bland de äldre i kommunen.

Läs mer om bokslutet i Hudiksvalls tidning måndag 10 oktober.