Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Illa att företag inte följer ARN men hjälp finns

Svar på insändare Varning för utländska hantverkare! (22/4):

Annons

Det stämmer att Allmänna reklamationsnämndens (ARN) beslut inte är tvingande. Att ett företag väljer att inte följa ARN:s rekommendationer är förstås allvarligt och något vi bara kan beklaga.

Vilken domstol som är behörig att pröva ditt ärende avgörs enligt Bryssel I-förordningen. Regeln är att talan väcks vid behörig domstol i landet där svaranden har sin hemvist. Det vill säga i landet där företaget finns. Det finns dock undantag. Talan kan i vissa fall väckas vid domstol i ett annat medlemsland vilket framkommer i bestämmelserna för behörighet vid konsumenttvister. Ett annat alternativ är europeiskt småmålsförfarande som är ett domstolsförfarande som har som syfte att både förenkla och skynda på lösningen av tvister som rör ett mindre värde, och som är gränsöverskridande.

Du är välkommen att höra av dig till oss på Konsument Europa, som är en del av Konsumentverket, för rådgivning om hur du kan gå vidare.

Jolanda Girzl

chef för Konsument Europa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel