Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iggesunds nya energiprojekt ska ge bränsle till pannan: "Det har inte varit någon lätt sak"

Bönder i England ska förse Iggesund Paperboards fabrik i Workington med bränsle genom ett nytt projekt.

Se också TV: Granplant växer med ny teknik

Samtidigt med planerna att driva fabrikens bränslepanna med bioenergi började Iggesund Paperboard att engagera fler lokala bönder i nordvästra England. Bolaget vill att de ska odla energiskog som kan användas som bioenergi till bränslepannan som startades 2013, ett bygge som kostade 1,1 miljarder kronor.

Därför har det Holmenägda bolaget startat ett projekt kallat Grow your income.

Det har inte varit någon lätt sak att etablera odlingar av energiskog enligt pressmeddelande från Holmen, men intresset växer genom att det blir ett sätt för bönderna att sprida sina ekonomiska risker samtidigt som energiskog av sälg inte behöver odlas på de bättre jordarna.

Se även inslaget: TV: Satsning på över 300 miljoner

Tidigare energiskogsprojekt i norra England har misslyckats på grund av svårigheterna att förutse kostnader för skörd och transport. Här har Iggesund Paperboard gått in med rådgivning, finansiellt stöd, hjälp med skördar och transporter i långa kontrakt.

Hittills har bruket kunnat räkna in 26 000 ton sälgflis i sin bränslemix, och det är mer än vad man hade räknat med när projektet startade för fyra år sedan.

Fortsättningsvis räknar bruket med ännu större mängder.

För tre år sedan planterade Iggesund Paperboard själva energiskog på tio hektar mark som omger bruket. Första skörden därifrån blir i oktober 2016.

Läs även: Pengaregn över Hälsingeföreningar