Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iggesund planerar för ökad produktion

På torsdagen togs det första steget mot betydande produktionsökningar inom Iggesunds bruk. Såväl kartongtillverkningen som massaproduktionen berörs av planerna, som presenterades vid ett samrådsmöte i Iggesund.

– Det här är en del av processen för ett helt nytt tillstånd. Det är drygt tio år sedan vi fick det senaste, och nu vill vi orientera myndigheterna om våra planer, säger brukschefen Staffan Jonsson.

Det nuvarande tillståndet för massadelen gäller en produktionsvolym på upp till 355000 ton per år, och i det nya tillståndet ska det finnas utrymme för en ökning till 450000 ton per år. Kartongdelens tillstånd medger idag 350000 ton per år, och här talar man om framtida 400000 ton per år.

– Förändringen kommer att kräva ganska stora investeringar, vi har ett omfattande arbete framför oss, konstaterar Staffan Jonsson.

Vid torsdagens samråd närvarade bland annat representanter för Hudiksvalls kommun, länsstyrelsen i Gävleborg och Fiskeriverket, som gavs tillfälle att framföra sina synpunkter. Miljödomstolen är den myndighet som till sist formulerar villkoren för det framtida tillståndet.

– Det är många utredningar som ska göras innan dess. Vi ser minst ett och ett halvt års arbete med utredningar och studier innan ansökan kan lämnas in, och sedan väntar en lång process i Miljödomstolen, säger Staffan Jonsson.