Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iggesund har egen olja

Beckolja håller inte bara myggen borta, den går att elda också. Med beckola i tankarna siktar Iggesunds bruk på att blir självförsörjande på värme och el.

Annons

Iggesunds bruk minskar oljeförbrukningen med 75 procent i år. Företaget har investerat 15 miljoner kronor i en ny cistern och ny brännare i oljepannan för att ersätta eldningsolja med beckolja.

Beckolja är ett biobränsle. Genom investeringen minskas koldioxidutsläppen från bruket med 70 000 ton, lika mycket koldioxid som alla Hudiksvalls bilar släpper ut varje år.

Lösningen är lika genial som enkel. Vid massaprocessen bildas tallolja som en biprodukt. Den skickas till Arizona Chemical i Sandarne, som tillverkar olika produkter av talloljan, bland annat grönsåpa och hartslim. Restprodukten från tillverkningen i Sandarne är beckolja. Iggesund tar tillbaka beckoljan med samma bil som levererar talloljan till Sandarne och eldar upp beckoljan i sin värmepanna.

Under 2006-2007 gjorde Iggesunds Bruk av med 32 000 kubikmeter eldningsolja.

– Investeringen i cistern och oljepannans brännare betalar sig på ett och ett halvt år, säger Klas Simesenergisamordnare på Iggesunds bruk.

Den långsiktiga strategin för Iggesunds bruk är att bli helt oberoende av fossila bränslen och självförsörjande på elenergi genom egen elproduktion.

– Företaget beräknas vara helt självförsörjande på värme och el någon gång mellan 2015 och 2020, säger Klas Simes.

Det finns flera ekonomiska incitament i svensk energipolitik som gör det lönsamt att gå över till biobränsle och förnybar energi: koldioxidskatt, utsläppsrätter och elcertifikat.

Till våren ska Holmen ta ställning till en utredning om ny sodapanna och ny elturbin i Iggesunds bruk.

– När sodapannan och turbinen måste bytas ut ska vi dimensionera dem så Iggesunds bruk blir helt självförsörjande på el, säger Klas Simes. Det finns också planer på att renovera barkpannan och öka kapaciteten att elda bark. Totalt kan vi minska användningen av fossil olja med 75 procent.

Allt virke som levereras in på vedgården vid Iggesunds bruk och sågverket används till sista smulan. Sågverksflisen används i massabruket. Grenar och toppar säljs som bränsle till värmeverk.

– Nu har återvinningen gått så långt att vi inte längre har något avfall. Vi använder grönlutsslammet till täckmassor och bygger skogsbilvägar, säger informationschef Staffan Sjöberg.

En del av spillvärmen från fabriken går ut på fjärrvärmenätet i Iggesund och värmer upp tusen villor. En del av barköverflödet säljs till Fortums fjärrvärmeverk i Hudiksvall. Återvunnen ånga från massabruket värmer upp fastigheterna inne på fabriksområdet. Biobränsle täcker redan 90 procent av energiförbrukningen. Genom eldningen av beckolja och ombyggnation av barkpannan täcks förbrukningen till 95 procent av biobränsle.