Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IF Metall tar krafttag – vad gör regeringen?

SCB, Statistisk centralbyrån, har gjort en undersökning om IF Metallmedlemmarnas arbetsmiljö. Resultaten är allt annat än upplyftande, men sätter fingret på varför majoriteten av industriarbetarna i dag inte klarar att arbeta ända fram till pension.

Undersökningen visar att ungefär hälften av medlemmarna har ett arbete som är fysiskt påfrestande, enformigt, repetitivt och hårt styrt. Ännu högre andel har fått skador och besvär av sitt arbete. Hörselskador, vibrationsskador samt kläm- och skärskador är vanliga, men mest utbredda är belastningsskadorna – som dessutom ökar! Särskilt drabbade är kvinnorna, och i synnerhet kvinnorna inom tvätt industrin.

Alliansregeringen avvecklade Arbetslivsinstitutet och menade att arbetslivsforskningen skulle ske via universitet och högskolor, men några pengar avsattes inte. Direkt när Alliansregeringen tillträdde drogs 160 miljoner in från Arbetsmiljöverket som tvingades säga upp cirka 50 inspektörer.

Detta är bevis på Alliansregeringens totala nonchalans vad det gäller arbetsmiljö och människors hälsa och säkerhet i arbetslivet. Det är inte acceptabelt, nu behövs krafttag!

Därför kommer vi i IF Metall att göra en storsatsning framöver, med särskilt fokus på kvinnorna inom industrin. Vi ska utbilda anställda, vi ska utveckla arbetsorganisationen och vi ska rekrytera fler skyddsombud.

Men det krävs också att arbetsgivarna tar sitt ansvar – för arbetsmiljön och för en rimlig bemanning. För det är väl inte för mycket begärt att vi industriarbetare ska kunna hålla ett helt arbetsliv?

Miljökommittén för IF Metall Södra Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel