Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ideologiskt val där höger står mot vänster

Slutspurten inför EU-parlamentsvalet pågår för fullt. Eller rättare sagt den pågår. För det är en betydande överdrift att påstå att EU-valrörelsen engagerar de svenska väljarna på bred front. Alla undersökningar tyder på att vi också i år får ett lågt valdeltagande. Dock finns tecken på att det kan bli högre än bottennoteringen 2004.

Borta är den tid då frågan om man varit för eller emot det svenska EU-medlemskapet betraktat som viktigare än vad partierna i Sverige vill uträtta i EU-parlamentet. Tydligast är detta i den socialdemokratiska valrörelsen.

Det är ett faktum att Sverige är med i EU. Även om EU-parlamentet inte har samma befogenheter som ett nationellt parlament avgör valutgången om EU också i fortsättningen ska vara högervridet eller om Europas vänsterkrafter kommer att få ökat inflytande över utvecklingen.

Valdebatten i Sverige har gjort klart att de fyra allianspartierna vill blockera att EU ska ge ytterligare stimulanser för att få fart på ekonomin. Med andra ord vill de att EU i likhet med regeringen Reinfeldt passivt ska se på då arbetslösheten stiger.

Valdebatten visar också att de borgerliga partierna inte är beredda att verka för att EU-rätten ska ändras så att svenska fackföreningar kan använda konflikträtten för att skydda kollektivavtal. Centerns toppnamn på listan heter Lena Ek. Hon har ideologiskt lierat sig med de krafter som vill att låglöneföretag från andra länder ska få rätt att dumpa lönerna i Sverige.

I de viktiga miljöfrågorna har högerpolitikerna i Europa närmast framstått som företrädare för industrins lobbyintressen. Alla inser att Gunnar Hökmark och de andra moderat kandidaterna inte kommer att stå överst på barrikaderna då de för vår framtid så viktiga miljöbesluten ska fattas.

Mot detta ställer socialdemokratin entydigt upp för att svenska kollektivavtal ska gälla fullt ut. Det ska inte råda några tvivel om att vi i Sverige ska ha rätt att värna vår svenska modell.

Socialdemokraterna vill också driva på för att EU ska engagera sig för att på bred front bekämpa arbetslösheten. I likhet med president Obama i USA vill socialdemokraterna i Europa bedriva en aktiv ekonomisk politik för att vi snabbt ska ta oss ur den förlamande ekonomiska krisen.

Att det är vänsterkrafterna i Europa som står för en handfast miljöpolitik råder det inte tvivel om. Detta präglar också det socialdemokratiska manifestet inför årets EU-val.

Personrösterna kan spela en avgörande roll för vilka kandidater som väljs in i EU-parlamentet. För mig framstår det som naturligt att sätta ett kryss framför Göran Färms namn på den socialdemokratiska listan. Han har under sin tid i EU-parlamentet visat att han fått stort genomslag för sina förslag. Med bakgrunden som utredningschef på LO har han också stor kunskap att driva de frågor som väljarna anser viktigast.

Sören Thunell