Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idenors skola flaggar grönt

Idenors skola är den första grundskolan i Hudiksvalls kommun som får utmärkelsen "Grön Flagg" för sitt miljöarbete.

– Nu är det mycket finare på skolgården efter att vi börjat med "städraster". Varje klass har en rast då man städar på skolgården, säger Linn Mossnelid som sitter i skolans miljöråd.

Skolans miljöråd består av minst en elev från varje klass som träffas varje månad för att utvärdera hur miljöarbetet har skötts i skolan, tillsammans med lärare. Just nu fokuserar de på att se över skolans konsumtion, kretslopp och hur de kan handla miljövänligt. Nästa termin ska skolan se över matsorteringen.

– Vi slänger för mycket mat! Vi vill börja med mathinkar där vi slänger våra rester och klassen som slänger minst vinner, säger Aron Sidewall som också är med i miljörådet.

Tävlingar hålls terminsvis för att sporra eleverna till att utveckla hållbarhetsarbetet. Hittills har klasserna tävlat med varandra om vilka som slänger minst skräp. Den klass som varit mest varsam om sitt material vinner pengar till klasskassan. Skolan har även deltagit i aktiviteter som bilfria dagar. Eleverna tar sig då till skolan genom att gå, ta bussen, cykla eller samåka.

– Det är eleverna som kommer med de flesta idéerna. Det var deras initiativ att börja samla in papper, metall och plast. Det gäller även skräptävlingen, säger Robin Haugeneset, miljöansvarig på Idenors skola.

I Hudiksvalls kommun finns det 18 förskolor som har mijöcertifikatet "grön flagg" , men den första grundskolan som står med på listan är Idenors skola. I över ett år har skolan med sitt elevråd jobbat för att få sitt certifikat från stiftelsen Håll Sverige Rent .