Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idémöte om Bergviken med omnejd

På måndag kväll hölls det första idémötet om vad bygderna runt Bergviken kan göra gemensamt. Och hundratals mer eller mindre bra idéer redovisades.

Tidigare i år har möjligheterna om en gemensam utveckling av besöksnäringen diskuterats i samhällena runt sjön Bergviken. Idén har fått ekonomiskt stöd till en förstudie med Leader-EU-pengar och en projektledare har tillsatts.

I går presenterade sig projektledaren Christer Kallin från Lingbo på idémötet i Industrimuseet i Bergvik för ett 25-tal besökare som slutit upp.

– Sjön Bergviken ska förena samhällena runt sjön och projektets mål är att skapa nätverk och lyfta fram besöksnäringen, sade Christer Kallin.

– Jag vet att ni har mycke historia och sägner i de här trakterna. Självaste djävulen danser på ett berg här intill har jag hört. Det är en typ av säger vi ska ta tillvara och vara stolta över liksom alla andra historiska händelser och nutida företeelser.

Under kvällens tema, destination Bergviken, ville projektledaren ha reda på vad de närvarande ville. Alltså delade han ut små klisterlappar där var och en fick skriva tre bra saker, som inte enbart gällde orten Bergvik utan också de tre andra orterna runt sjön.

Någon brist på förslag var det inte även om ett och annat kanske inte lämpade sig som besöksmål för turism.

Förvånansvärt många närvarande lyfte fram industrimuseet, kanske för att man satt i just de lokalerna, eller för att det var där som Carl Daniel Ekman byggde världens första massafabrik med sulfitmetoden.

Fiske, som turistnäring i och kring Bergviken var också ett förslag som var och varannan plitat ner på sina lappar.

De cirka hundra förslagen samlades in och kommer senare att finnas med när ortsborna i Segersta, Hanebo och Stråtjära fått säga sitt.

På sikt hoppas man att många av förslagen ska kunna utvecklas till turistiska mål i samverkan mellan turism, privatpersoner, föreningar och företag.