Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idel lovord för Kristine Wests debutsoloskiva på blockflöjt

Kristine West, 26-årig blockflöjtsolist från Långhed, Alfta får idel lovord för sitt debutsoloalbum Recorder.

Hör här ett smakprov ur Vivaldis Concerto C minor, från skivan Recorder (Daphne), med Kristine West. Fotograf till bilderna är Elias Gammelgård.

Tidningen High Fidelity gav albumet 5 stjärnor, och i "Klassisk förmiddag" i radions P2 blev omdömet "världsklass".

Hur känns det?

– Det är jätteroligt. Styckena jag valt på skivan är sådana som hängt med mig länge, som jag har spelat på konserter. De är väldigt mycket jag.

Musik av Vivaldi och Bach med flera klassiska kompositörer samsas med traditionella folklåtar och irländska folktoner tolkade av en italiensk barockkompositör. Det är en stor variation på skivan.

– Det är favoriter som jag inte blivit av med. Nu finns de på skiva så jag kan gå vidare, haha.

Har du någon favorit själv?

– Av dem på skivan är det nog Vivaldis konsert i c-moll, det är inte så ofta man får spela den eftersom den kräver en stor orkester.

Du har vuxit upp i en liten by mellan Alfta och Edsbyn och började tidigt med blockflöjt?

–Ja, hela klassen började spela i första klass. Jag tyckte det var så kul att jag fortsatte. Min pappa kompade mig på gitarr och jag har fått mycket stöd hemifrån. När jag var elva började jag spela med folkmusikgrupper och musiken har alltid varit mitt sociala sammanhang. Högstadiet var sekundärt, folkmusiken var allt.

Du tog rekordtidig mastersexamen från Kungliga musikhögskolan i Stockholm för fyra år sedan, när du var 22 år. Vad gör du nu?

– Jag bor i Stockholm och arbetar som frilans, som solist och i olika ensembler, som Recorda och Ensemble Flautino. I juni har jag några konserter tillsammans med Uppsala vokalensemble och den 24 juni gör jag en midsommarnattskonsert i Voxna kyrka tillsammmans med Jonas Nordberg på teorb och barockgitarr.

Ytterligare en sommarkonsert blir det i Ovanåkers kyrka den 30 juni och i augusti medverkar Kristine West i Thomas von Wachenfelts sammanplockade musikgrupp som spelar på Peer Gynt-konserterna i Iggesunds järnverk.

Hur många blockflöjter har du?

– Oj, det är många, 40 eller närmare 50 av olika sorter. Traversflöjter (tvärflöjt) och blockflöjter från olika tidsepoker och med olika stämningar. Jag får hela tiden skaffa fler flöjter, det är tur att de inte är lika dyra som en fiol.

I höst kommer ytterligare en cd-skiva ut med dig som solist?

– Ja, den är inspelad och kommer i augusti eller september. Det är mer ett katalogalbum med Bachs sex flöjtsonater.

Kalendern för hösten är redan rätt fulltecknad med konserter, resor och musikfestivaler.