Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idéfattigdom om skolkvalitet ska höjas genom nedläggning - här är några bättre förslag

Skolorna i Edsta, Friggesund, Malsta och Njutånger hotas av nedläggning. Ett alternativ att stänga högstadierna vid Ede skola i Delsbo och Iggesundsskolan finns också med i konsultrapporten.

Det handlar inte bara om en besparing, utan också att Lärandenämnden i Hudiksvall inte klarar av att rekrytera behöriga lärare. Politikerna är (med rätta) missnöjda med skolresultaten.

Läs mer: Fyra småskolor kan läggas ned

Istället för att prova andra saker först diskuteras alltså nedläggning som ett sätt att dölja misslyckandena.

Varför inte satsa på höjda löner, eller ett lektorat som kan utveckla pedagogik och höja kvalitén. Och om man nu inte är kreativ nog från kommunen, varför inte lämna över verksamheten till personalen som ett personalkooperativ inom kommunen, eller gör det till friskolor rakt av.

Idéer för lösningar saknas bara den tankefattige. Det är ingen hemlighet att Hälsinglands elever släpar efter kunskapsmässigt, och det behövs bättre idéer än nedläggningar för att vända det. Var finns kombinationen av vision, kunskap och vilja?