Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idag tar Sverige över ledningen

Gävleborg har Sveriges sämsta folkliga engagemang för EU. Åtminstone om man ska döma av valdeltagandet vid det senaste valet till EU-parlamentet.

Även om valdeltagandet i hela landet heller inte är något att skryta med, så ökade det i alla fall från 38,2 procent 2004 till 43,8 procent vid valet i juni i år.

Förhoppningsvis kan intresset och engagemanget för EU i vårt land öka nu när Sverige och statsminister Fredrik Reinfeldt från och med idag tar över ordförandeklubban.

Idag besöker EU-kommissionen med José Manuel Barosso i spetsen Stockholm och ikväll går startskottet med en stor invigningsceremoni på Skansen.

Sedan börjar jobbet med att leda arbetet för EU:s 27 medlemsländer. Och världens blickar riktas på Sverige långt mer än vanligt.

Inte bara politiskt. Ordförandeskapet innebär också satsningar och uppmärksamhet vad gäller turism, handel, musik, konst och annan kultur.

Mycket har hänt sedan Sverige senast var ordförandeland och Göran Persson höll i ordförandeklubban. Då var EU ett tämligen begränsat pastorat med bara 15 medlemsländer. Då hade ännu inte terroristattacken mot World Trade Center inträffat. Och då var det en blomstrande ekonomi.

Idag är situationen en helt annan med finanskris som får länder att tveka om nödvändiga klimatsatsningar, krav på ökad kontroll av säkerhet möter berättigade krav på den personliga integriteten och osäkerhet om Lissabonfördraget kommer att godkännas.

Det är ingen lätt uppgift som Sverige med Fredrik Reinfeldt i spetsen tar på sig, även om det knappast kan gå sämre än företrädarna i Tjeckien som drabbades av en regeringskris mitt i sitt ordförandeskap.

Den ekonomiska krisen, klimatfrågan och frågan om EU:s framtida styrelseform, det så kallade Lissabonfördraget, blir förmodligen de viktigaste frågorna under det kommande halvåret tillsammans med det ökade samarbetet kring Östersjön och ett ökat samarbete inom det rättsliga området.

Om det blir ett nej till Lissabonfördraget kommer EU att stå inför en tuff konstitutionell kris som Sverige måste hantera. Det kan skaka om hela EU och sätta det svenska ordförandeskapet på hårda prov.

Det kommer säkerligen också att dyka upp flera oväntade kriser som måste hanteras.

Annars hoppas nog den svenska regeringen att ordförandeskapet ska skapa en positiv bild av Sverige i Europa och den övriga världen, och också stärka den svenska regeringen och inte minst Fredrik Reinfeldts ställning inrikespolitiskt.

Det kan ju inte direkt skada för Fredrik Reinfeldt att få dansa på samma arena som världens stora politiska elefanter som den amerikanske presidenten Barack Obama, Rysslands president Dmitrij Medvedev och andra.

Många menar ju att Sveriges och Göran Perssons lyckade ordförandeskap var en strakt bidragande orsak till att han och Socialdemokraterna lyckades sitta kvar vid valet 2002.

Fredrik Reinfeldt seglar reda i stark medvind i förtroendemätningar bland politiker i vårt land. I synnerhet om man jämför med de rödgrönas statsministerkandidat Mona Sahlin, som jobbar och sliter i motvind med sina seglarkompisar, som ibland gör egna små girar som får väljarna att fundera över vilken kurs som egentligen gäller.

Om Sverige som ordförandeland lyckas sy ihop en överenskommelse vid klimatmötet i Köpenhamn i december kommer hans aktier att stärkas också på den inrikespolitiska arenan. Men paradoxalt nog äger han inte den frågan själv. Det beror till stor del på om världens ledare vågar bekänna färg och fatta beslut som dramatiskt minskar koldioxidutsläppen i världen.