Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ica i Stråtjära lever vidare

Efter långa segdragna förhandlingar är det klart att Gudrun Eriksson fortsätter att driva Ica-butiken i Stråtjära.

Det är många i Stråtjära som drar en lättnadens suck i dag. Sent i måndags kväll skrevs avtalet som tryggar handeln i Stråtjära i åtminstone två år till.

Förhandlingarna har pågått i månader, ledda av Sven-Gunnar Englund, ordförande i föreningen Stråtjära framtid. Han har som neutral medlare lett överläggningarna mellan parterna.

- Från början var det för mycket känslor inblandade för att nå resultat. Därför tog jag på mig rollen som förhandlare. Jag var helt enkelt orolig över att bygden skulle mista sin affär.

Och Gudrun Eriksson är inte sen att hålla med.

- Utan Sven-Gunnars hjälp och kompetens hade vi aldrig fixat det här.

Ett avtal är upprättat som en tvåstegsraket. I första steget hyr Gudrun Eriksson fastigheten. I steg två är det meningen att fastigheten ska köpas loss.

- Nu kan byn bilda en ekonomisk förening eller ett bolag med målet att förvärva fastigheten och trygga en bra service i bygden, säger Sven-Gunnar Englund.

Ett hyreskontrakt är upprättat som löper till den sista september 2013, men redan nu i höst kommer fastigheten att värderas. Enligt Sven-Gunnar Englund kan en affär bli klar redan före våren om parterna kommer överens.