Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I yttrandefrihetens namn

Här är satirkonsten som världsdramat kretsar kring. Magasinet Charlie Hebdos förstasidor är ett ständigt pågående gyckleri med makten.

De här bilderna publiceras i många tidningar just nu. Organisationen Reportrar utan gränser har gått ut med en internationell vädjan till alla medieutgivare om att publicera Charlie Hebdos teckningar:

Yttrandefriheten får inte förminskas inför barbariet och ge vika för utpressning från dem som angriper demokratin och de värden vi gemensamt står bakom. Som talesmän för alla dem som fallit i försvaret av grundläggande rättigheter måste vi fortsätta Charlie Hebdos kamp för fri information, skriver Reportrar utan gränser i sin appell.

Vi följer självklart den uppmaningen. Det är ett sätt att markera att yttrandefriheten är ett fundament för demokratin. Men det är också viktigt att visa vilken sorts satirkonst världen just nu talar om.

Magasinet Charlie Hebdo förvaltar en specifik fransk tradition av burlesk humor. Utgångspunkten är ofta kritik mot auktoriteter och framför allt mot religiösa ledare. Här i Sverige träffar vi på den här tonarten framför allt på teaterscenen, där den franske 1600-talsdramatikerns Molières vassa porträtt av religiösa hycklare drar ner massiva skratt också på nutida scener.

På Charlie Hebdos förstasidor möts alltså påvar, politiker och profeter men också skådespelare, TV-personligheter och andra som anses tillräckligt offentliga för att tåla den här skarpa humorn. Det är en tradition som kräver mycket syre och stor takhöjd. Här finns sex, våld, lyteskomik, men emellanåt också sorgsenhet, stark glädje och skarpa analyser. Charlie Hebdo har ingen politisk hemvist, istället betecknar sig redaktionen som politiskt oansvariga.

På onsdag trycks nästa nummer av Charlie Hebdo. Vanligen är upplagan cirka 45 000. Den här gången är den en miljon.

Kärleken är starkare än hatet, lyder texten till den blöta kyssen på en av förstasidorna.

Det är ett ordspråk värt att hålla i minnet, i dessa det svartaste våldets dagar.

Gunilla Kindstrand, ansvarig utgivare