Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Yckelsbo tog man initiativ för eget fibernät

/
  • Erik Wiger är en av de boende som genom Yckelsbo fiberförening jobbat sig in i fibernätet.

Den lilla byn Yckelsbo väster om Järvsö är en av många små byar som hamnar utanför när fibernätet byggs ut. Men tar man saken i egna händer går det att hitta en lösning ändå – det har Yckelsbo fiberförening visat.

Annons

I Yckelsbo, en avsides by i skogarna väster om Järvsö, är täckningen från mobilmasterna inget vidare. Samtidigt är det viktigare än någonsin att kunna hålla kontakt med omvärlden.

– Vi är flera här i byn som jobbar över internet, så vi behöver bra uppkoppling, säger Erik Wiger, Yckelsbo fiberförening.

Från den kommunala internetleverantören Ljusnet sågs byn som lågprioriterad – ett lågt antal fastigheter med hög andel fritidsboenden. I kommunens mål att nå 90 procent av hushållen med fiber spelar kostnaden per kund en stor roll.

– Om vi kan lägga samma pengar i en by och nå femtio hushåll som vi når tio i en annan, då är det så vi måste titta på det, säger Per Eriksson på Ljusnet.

Yckelsboborna gav dock inte upp drömmen om bättre uppkoppling och startade istället Yckelsbo fiberförening. Genom föreningen har de själva sökt bidrag och skött upphandling för projektet. Bidraget, som betalas ut av Länsstyrelsen, kallas kanalisationsstöd. Det bekostar halva kostnaden för kanalisation, alltså ledningsdragningen.

– Alla initiativ som är genomförbara för att folk ska få fiber är jättebra, vi jobbar ju mot samma mål, säger Per Eriksson.

Just det bidraget är nu slut, men snart kommer nya pengar berättar Per Eriksson. Totalt fördelas 84 miljoner på Gävleborgs tio kommuner.

För att projektet i Yckelsbo skulle vara ekonomiskt genomförbart räknade man ut att minst tjugofem abonnenter krävdes. I byn finns 10 fast boende.

– Det kändes lite motigt då, säger Erik Wiger.

Men med argument som framtidsinvestering och värdeökning lyckades man innan det var klart skrapa ihop 26 stycken, då alltså både fast boende och fritidsboende. En lättnad för föreningen.

– Nu har vi chans att ansluta till nätet, annars kommer vi ha ett svart hål, säger Erik Wiger.

Grävningen inleddes för ett par veckor sedan och förhoppningen är att allt ska vara klart innan årsskiftet.

Läs mer: Pengarna räcker inte

Insändare: Två hot mot bredband på landsbygden

Annons