Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I viss mån går det att skilja på sak och person

Bengt Bengtsson i replik på Lennart Gunhamres Människan är odelbar (
13/5
):

Människan är odelbar skriver Gunhamre. Så fort man ändrar sina åsikter blir man en annan person hävdar han. Det går nog ändå i viss mån att skilja på sak och person. Människan är ofta komplex och motsägelsefull och ingen kan nog i de enskilda fallen ge en fullständig bild av vem man är. Journalisten Barbro Alving, Bang, var övertygad republikan, men inte desto mindre trivdes hon utmärkt i kungligt sällskap. Hon gjorde skillnad på sak och person. Under årens lopp har jag nog ändrat uppfattning i många frågor, men ändå är jag på något sätt i grunden samma person som jag var när jag var ung.

Jag, som är rätt kritisk till kristendomen och betraktar mig som ateist, känner flera kloka och älskvärda människor som är troende kristna. I ett sekulärt samhälle gör man skillnad på sak och person. Det är vars och ens ensak vad den vill tro. Domstolen dömer efter vilka handlingar man begått, inte hur man är som person. Nog kan det vara så att personlighetsfaktorer spelar en viktig roll för vad man dras till för grupperingar och vilka man vill tillhöra. I vår tid av identitetspolitik är det nog en viktigare fråga än man kanske tror.

Bengt Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel