Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I "vi" ryms bara sossar

Vädergudarna var lika ambivalenta som Wanja Lundby-Wedin när hon kom till Bollnäs för att tala på Socialdemokraternas första maj-möte.

Ena sekunden haglade det, i nästa sprack molntäcket upp, vinden mojnade och solen kikade ned på Brotorget. Sedan föll haglet igen. Wanja Lundby-Wedin sade från talarstolen att hon ändå kände värme på något sätt. Den kurande publiken såg mer tveksam ut.

Wanja Lundby-Wedin är undersköterskan som började engagera sig fackligt inom Kommunal, och som år 2000 slutligen blev LO:s första kvinnliga ordförande. På den posten stannade hon i tolv år. Därefter har hon bland annat haft politiska förtroendeuppdrag inom Svenska kyrkan.

I Bollnäs talade Wanja Lundby-Wedin om frihet, jämlikhet och – framför allt – solidaritet. Hon underströk gång på gång vikten av att inte tänka på människor i termer om vi och de. Vi är alla bröder och systrar, sade hon.

Förutom Sverigedemokraterna då. Och Moderaterna. Ja, hela Alliansen överhuvudtaget.

Det framstod som om Moderaterna inte bara regerar på ett sätt som Wanja Lundby-Wedin anser vara felaktigt, utan som om statsminister Fredrik Reinfeldt personligen verkligen önskar sig ett Sverige där skolan är usel, där unga inte får jobb, där kvinnor tvingas arbeta deltid och ta större delen av föräldraansvaret, där gamla ligger och lider medan servicehemmens ägare sippar Margaritas på skatteparadisöarna Cayman Islands.

Den typen av retorik är djupt olycklig.

Som Wanja Lundby-Wedin själv påpekade så har vi i Europa idag en situation där rasistiska, fascistiska och nazistiska krafter får alltmer makt. I Grekland sitter det nazistiska partiet Gyllene Gryning i parlamentet. I ungerska parlamentet sitter nyfascistiska Jobbik.

I Sverige sitter det rasistiska partiet Sverigedemokraterna i riksdagen. Med ett sådant parti i demokratins finrum förflyttas gränserna för vad som är normalt och inte. I Jönköping beviljades till exempel det nazistiska partiet Svenskarnas parti otroligt nog tillstånd att demonstrera mitt i stan nu den första maj. Polisen uppmanade allmänheten att hålla sig undan.

Det finns definitivt ett vi och de. De är personerna som inte skriver under på den mest grundläggande demokratiska värderingen om allas lika värde. Säga vad man vill om Fredrik Reinfeldts politik, men till denna grupp hör han inte. Han har tvärtom gång efter annan markerat mycket tydligt mot rasism. Ingen tjänar på en samhällsdebatt där politiker ägnar tid åt att baktala andra politiker och utgjuta sig om varför deras idéer är fel istället för att tala om sina egna visioner. Detta problem har varit påtagligt inom vänstern under våren, inte minst vad gäller alla oroliga påpekanden om att en röst på ett uppstickarparti är en bortkastad röst.

Bortkastad för vänstern kanske. Men den där sortens uttalanden är en form av förakt för väljarna som man kunde önska att politikerna höll sig för goda för.

Demokrati är alldeles för viktigt, och alltför mycket står på spel för att ägna sig åt pajkastning supervalåret 2014.

Läs även Eva Coopers ledare om Vänsterpartiets Stig Henrikssons tal