Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I väntans tider

Jan och Lisa Thorén driver sedan 22 år tillbaka ett jordbruk i Korskrogen utanför Ljusdal. I tredje delen är vi med när fårscannaren Martin Sjunnesson kommer till gården och Lisa får reda på hur många lamm hennes tackor kommer att få i början av april.

Det har varit kallt flera dagar i Korskrogen men den här dagen har vi tur, det är bara 7 grader kallt.
– Jag har ju till och med tagit av mig täckbyxorna i dag, säger Lisa med ett stort leende.
Mycket har hänt på gården sedan sist vi var på besök, förutom ett par nya kalvar har Lisa och Jan blivit mormor och morfar för första gången.
– Det blev en Isabell, säger Lisa stolt och visar mms:et på den lilla tjejen.
Om ett par veckor ska de få träffa henne för första gången. Men nu går Lisa och hoppas på att Martin Sjunnesson ska ha glada nyheter att komma med när han ska dräktighetsscanna hennes tackor. Dräktighetsscanning, dvs ultraljudsundersökning av tackor, har blivit allt vanligare även i norra delen av Sverige. Det är andra året som Jan och Lisa anlitar Martin Sjunnesson för att göra ultraljud på deras tackor. De ser flera fördelar med att göra dräktighetscanning. De får veta vilka tackor som är obetäckta och kan släppa de med baggen igen. När de vet hur många lamm de olika tackorna ska få så kan de dela in de i grupper och fodra dem så mycket de behöver.
– Det handlar ju också om att spara pengar, foder kostar och det är dumt att ge tackorna extra mat om de ändå inte är dräktiga, säger Lisa.


Om man scannar en tacka vid 40-80 dagars dräktighet är resultatet nästan 100 procentigt. Efter 90 dagar är fostren så stora att de kan skymma varandra.
Martin Sjunnesson har åkt från Strängnäs för att besöka fyra gårdar i Hälsingland som vill ha sina tackor scannade. Förutom Sverige arbetar Martin även en hel del i Finland. Lisa och Jan har drygt 40 tackor som de vill ha scannade den här gången. Tackorna har blivit indelade i två grupper och de som ska undersökas har inte ätit eller druckit något sedan dagen innan.
– Det är för att det ska vara så rent som möjligt i magen så att det blir lätt att se hur många lamm som finns, förklarar Lisa.
I inhägnaden bredvid finns flera andra tackor som just nu blir uppvaktade av baggen. Men med all uppståndelse runtomkring är de inte så intresserade av honom och han får springa många varv runt höbalen innan han för stunden ger upp och ställer sig och betraktar vad som händer i hagen bredvid.
Martin förbereder med att plocka upp ultraljudsmaskinen som nästan ser ut som en som används på människor.
– Det är runt 40 000 av 250 000 tackor som scannas under ett år men intresset växer mer och mer. Många inser fördelarna med att kunna planera lamningen när de vet hur många de kommer att få, berättar Martin.

En tacka är dräktig i fem månader och de tackor som undersöks i dag kommer att börja lamma i början av april. Lisa och André har byggt en fålla för att kunna fånga in tackorna och ta fram en och en till buren där de får stå medan Martin gör ultraljudet. Mellan ljumsken och juvret har tackorna lite ull och där har Martin en möjlighet att få en bra bild.
– Titta, här man kan se huvudet och två ögon, den tittar på oss nu. Och sen är naveln här och så benen. Det finns två lamm och de är 85 dagar gamla, säger Martin och Jan antecknar.
För en oerfaren ser det mest ut som en gröt av svart, vitt och grått på skärmen men någonsans där ska det finns två lamm.
– Man måste träna upp sig på att kunna urskilja lammen. Ingen fårmage är den andra lik, säger Martin.
Det går fort att kolla tackorna och de skuttar iväg när de blir utsläppta från den lilla buren. De flesta har varit dräktiga i 85-90 dagar och det är tydligt att det är då som baggen har varit som mest aktiv.
– Vi får väl se om den här är dräktig, hon var tom i fjol, säger Lisa när knuffar lite på en stor mörkgrå tacka.


Martin kollar en kort stund på ultraljudsskärmen.
– Hon är med lamm. Två stycken som är 75 dagar gamla.
– Tur för henne då, annars hade hon blivit korv, säger Lisa med ett leende.
Många av tackorna kommer att få tvillingar och även en hel del trillingar.
– För de som får sina första lamm är det bäst om de får två eftersom de bara har två spenar, berättar Lisa.
Martin konstaterar att en tacka kommer att få ett lamm men att hon även har mycket väska i livmodern.
– Det kan bero på att ett foster har försvunnit tidigt men att det här fostret har överlevt, säger Martin.
Fårgruppen bredvid tittar nyfiket in i grindhålen, de ska förhoppningsvis lamma i juli och kommer få gå igenom samma undersökning om ett par månader. En av tackorna är riktigt stor om magen och det ser lite lustig ut till de smala benen. Det är med nöd och näppe som hon får plats i buren och Jan får skjuta på rejält när undersökningen är klar och hon ska ut ur buren.
– Hon väger säkert runt 100 kilo, men hon har varit dräktig runt 105 dagar också, uppskattar Martin.
– Hon kommer förmodligen bli den första tackan som lammar i början av april.