Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Stråtjära samlar eleverna in pengar

I Holmsveden och Stråtjära har Hem och Skola startat en insamling där de uppmanar alla i bygden att bidra till ett humanitärare liv för barnen på flykt.

– Vi tog kontakt med Rädda Barnen och frågade hur vi skulle göra. Målet är att komma upp i 20 000 kronor på två månader, säger Ulrika Hedlund på Hem och Skola.

För att samla in pengarna har de en bössa på ICA i Stråtjära, en insamling på internet och de har tagit hjälp av skolbarnen i området.

– De har gått med bössor på marknadsdagen som var i Stråtjära och de ska få lämna över pengarna till Rädda barnen när insamlingen är avslutad, säger Ulrika Hedlund.

En viktig del i arbetet är att flyktingfrågan lyfts i skolan. Eleverna i klass 5-6 i Stråtjära skola är positiva till att hjälpa till.

– Det är kul att vi kan vara med och hjälpa till. Om vi kan rädda någon är det jättebra, säger Felicia Nilsson.

De har nyhetsläxa varje vecka där diskussioner om vad som händer i världen uppkommer, och den sista tiden har diskussionerna varit ovanligt intensiva.

– De har varit väldigt engagerade och har pratat jättemycket kring vad som händer, säger klassläraren Sofie Ilstad.

Eleverna berättar att de blivit mer intresserade av nyheterna på slutet. De har sett bilden på den lilla pojken som ligger död i vattnet och den har berört dem alla.

– Det var ganska jobbigt att se. Han var bara tre år och hade hela livet framför sig, säger Liam Josefsson.

För att dra sitt strå till stacken har eleverna hittills samlat in kring 2 000 kronor. De tycker att det är viktigt att alla hjälper till och att flyktingarna ska få den hjälp de behöver.

– Jag tycker att alla länder ska ta in så många flyktingar som man kan, säger Felicia Kaprali.

På måndagen var insamlingen uppe i omkring 8 000 kronor. Om två månader vet vi om de nådde målet på 20 000 kronor.