Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I sommar spelas svensk dramatik

Inomhus eller utomhus. Svenska originalmanus är ett tydligt inslag i årets svenska teatersommar. Även de stora stockholmsscenerna Dramaten och Stadsteatern ger föreställningar i sommar.

– Det är roligt. Ofta brukar det mest spelas klassiska pjäser på sommaren, säger Johan Bernander som regisserar "Den itusågade damen".

Den svenska teatersommaren har etablerat sig som en säsong att räkna med. Och 2009 sätts många inhemska alster upp.

På Stadra sommarscen i Nora spelas i juli en Staffan Göthe-pjäs från 1970-talet om två systrars liv.

– Det var dags att göra sommarteater av "Den itusågade damen". Vi har byggt upp en sliten varietémiljö utomhus som passar oerhört bra in på Göthes beskrivning, säger regissören Johan Bernander.

Stadra sommarscen har en tradition av att spela nyskrivna svenska pjäser, även om årets har 30 år på nacken. Möjligheten att vara utomhus ger ytterligare en dimension till teaterupplevelsen.

– Det är lägre trösklar till teatern på sommaren. Man får en annan relation till publiken och det är en större spridning bland besökarna, säger Johan Bernander.

I augusti sätter Stockholms stadsteater upp "Jag är din flickvän nu", i samarbete med finska Teater Viirus och Blaue Frau. Den är baserad på två svenska serier; Nina Hemmingssons seriebok med samma namn samt Liv Strömquists lika komiskt dräpande serier.

– Det finns en helt ny värld i alla vuxenserier som är läckert att arbeta med på scen. I teatervärlden finns det alltid en misstro att ta in sådant som inte redan är inne i teatern, säger regissören Anders Larsson.

Också klassikerna finns i sommarrepertoaren. Nationalikonen August Strindbergs pjäser spelas från norr till söder. "Fröken Julie" utomhus i Botkyrka, "Pelikanen" vid Skillinge teater och Västerbottensteatern presenterar "Hemsöborna" för andra året i rad.

Maud Cordenius

Sara Haldert

TT Spektra