Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I skuggan av MH17-rapporten - Ukrainas svåra väg framåt

Den nederländska haverirapporten som presenterades under tisdagen innehåller det förväntade. MH17 sköts ned av en rysktillverkad BUK-robot 17 juli 2014, samtliga 298 ombord omkom.

Läs mer: Christian Palme "Ett hav av ryska lögner"

Även om haverikommissionen inte tar ställning till vem som bär skulden för nedskjutningen, i enlighet med det regelverk som styr internationella haverirapporter, så är det mer än väl belagt att det var de ryska styrkorna som av misstag sköt ned planet. Det gäller alldeles oavsett de mest desperata konspirationsteorier som lanserats i ryska medier.

Ännu en utredning, som ska klarlägga skulden, kommer att komma först nästa år och fram tills dess kommer propagandakriget om skulden att fortgå. Förövrigt blockerade Ryssland, i FN:s Säkerhetsråd, möjligheterna att sätta upp en internationell tribunal för att ställa de ansvariga till svars.

MH17 satte Ukraina mer på kartan i den västliga allmänhetens medvetande än vad ockupationen av Krim gjorde. Men skavningarna mellan EU, Ukraina och Ryssland går längre tillbaka än så.

Den ryska propagandan gör ofta gällande att allt är EU:s fel eftersom EU inte reagerat på Rysslands "legitima invändningar" i tid. I själva verket kom invändningarna fem år efter Ryssland gjort sitt val, och då skedde det mitt under Majdan-upproret.

– Första gången Ryssland reste invändningar gentemot EU beträffande Ukraina var i januari 2014, berättar en källa i EU-kommissionen, en person som har insyn i relationerna EU-Ryssland-Ukraina, för ledarsidan.

Den riktiga vattendelaren kom 2009 då Ryssland ändrade sin agenda och lanserade en tullunion mellan Ryssland, Vitryssland och Kazakstan. I det gamla CIS-samarbetet mellan samväldesländerna kunde Ukraina ha utvecklat både relationer västerut och med Ryssland, men med tullunionen handlade det istället om en exklusivt, komplett och fristående zon. Avsikten var just att tvinga Ukraina välja mellan EU och Ryssland

– EU-kommissionen tycker att det är extremt beklagligt att det i stället för en möjlig parallell utveckling för Ukraina blev ett framtvingat vägval. Men det var Rysslands val att göra på det här sättet, säger källan i EU-kommissionen.

Förutom att vara utsatt massivt ryskt tryck, efter angreppen i Krim och i östra Ukraina, så är Ukraina en stat i djup kris och med behov av reformer. Trots alla tillkortakommanden får den nuvarande regeringen i Kiev anses vara den bästa Ukraina någonsin haft (vilket i sig kanske inte säger så mycket).

Regeringen kom dessutom till makten efter de mest fria valen och rena valen hittills i Ukrainas historia. Den största utmaningen är att ändra hur den ukrainska staten fungerar. Optimisten konstaterar att om Polen kunde så måste även Ukraina kunna lyckas. Optimisten skulle också peka på ett starkt fungerande civilsamhälle och att 250 internationella experter arbetar i Ukraina för komma till rätta med korruption och få ordning på intäkter och utgifter.

Pessimisten pekar på hur djupt korruptionen sitter med olika oligarker och beskriver det som ett ekonomiskt svart hål, vilket skulle var nog så mycket en utmaning redan utan det ryska trycket.

Och när vi nu kort vänder blickarna igen mot Ukraina i samband med MH17-rapporten så är det värt att komma ihåg att Ryssland fortsätter vara involverade i Ukraina trots allt som pågår i Syrien.

Ukraina är inte ett lokalt problem och nyckeln till lösningen i kriget har Putin. Tills dess behöver EU och Väst göra sitt yttersta för att hjälpa de demokratiska krafterna att reformera landet så att det kan stå emot yttre hot och inre korruption. Samtidigt är det Putins värsta mardröm, att Ukraina ska lyckas. Kiev har en svår väg framåt.

Mer läsning om säkerhetspolitik och utrikespolitik från Patrik Oksanen:

Natovapen hos spetsnaz och andra nyheter från Ryssland under veckan som gick

Lyssna på de baltiska signalerna om Vitryssland

Festung Europa blir resultatet om EU inte klarar flyktingkrisen

Analys: Därför sa Centerpartiet Ja till Nato - "Hoberna som lämnat Fylke"

Historiskt Ja till Nato på Centerstämman

Gärna ett Natobeslut, men först ett rejält försvar

Onda imperiets återkomst avspeglas inte i nådiga luntan

Tre segrar för den ryska ubåtsdesinformationen

Sverige snackar medan Finland agerar

Vad säger Ryssland egentligen?

Ryska Påsken - uppvaknandet som kom av sig