Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Sjösveden vill man värna revirets alfavargar

På lördag börjar årets licensjakt på varg. I den lilla byn Sjösveden på Bollnäs finnskog sköts under förra årets licensjakt det dåvarande Amungenrevirets alftapar. Det tyckte Sjösvedenborna var dumt. Nu vill de uppmana jägarna att inte skjuta alfaparet i det nya Sjösvedenreviret eftersom de också har valpar.

Sju kilometer väster om Gruvberget, högt över havet och i djup snö, ligger den lilla byn Sjösveden med tre bofasta familjer och flera fritidshus.

Det senaste decenniet har de boende i Sjösveden vant sig vid varg. Först var det Ockelborevirets vargar som hade sina stråk kring byn. Sedan blev det vargarna i Amungenrevirets tur och nu sedan det reviret upplöstes i och med förra årets licensjakt det nya Sjösvedensreviret, uppkallat efter byn Sjösveden förstås.

Efter det att alfaparet i Amungenreviret fälldes i trakten av byn vid förra vargjakten uttryckte sig byborna kritiskt mot detta i rikstäckande nyhetsprogram. Vi åkte därför till Sjösveden för att få lite synpunkter inför årets vargjakt där vargarna i reviret är lovliga att skjuta.

- Vi är varken mot varg eller att man jagar dom, säger Alf Albertsson när vi sitter i Lena Brorsdotters kök och fikar.

- Men jag tycker jägarna bör välja de djur de ska skjuta med lite större omtanke än att skjuta alfapar. Vi har blivit så vana med att ha vargar kring oss så man har blivit ett med det. När jag fick höra att de skjutit alfaparet kände jag mig tom inombords, säger han.

Ingen av de boende i byn tycks ha ont av vargarna som under flera år rört sig i trakten. De tycker bara att det skapar lite mer av vildmarksstämning runt byn.