Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I praktiken: En datorskatt

Företagande Samtidigt som politiker alltmer börjar uppmärksamma småföretagens betydelse för jobb och välfärd har Radiotjänst uppenbarligen funnit en mjölkkossa i hårt arbetande företagare.

Genom att omdefiniera datorer och snart även mobiltelefoner som tv-mottagare är i princip varje svenskt företag numera skyldigt att betala tv-licens. De tvåtusen kronorna kan låta som en liten pålaga för ett företag, men precis som för en privatperson så kan ett antal oförutsedda utgifter på några tusenlappar varje gång bli förödande för företagets ekonomi.

Radiotjänst har tidigare avstått från att utnyttja den tolkningen av lagen, just därför att själva idén att alla landets företag skulle använda sina datorer för att titta på tv är så befängd. Företagare tenderar att ha fullt upp med att driva företag, vilket begränsar tiden de kan ägna åt att titta på repriser på dagtid. Men möjligheten att uttaxera uppemot en miljard kronor från landets småföretag sätter uppenbarligen det sunda förnuftet åt sidan.

Dessutom är det långtifrån alla företagare som har den kvalitet på bredbandet som krävs för att tv-tittandet ska vara en trevlig upplevelse. Men enligt myndigheten spelar det ingen roll hur gamla datorerna är eller hur dålig uppkopplingen är. Det är den hypotetiska (men långtifrån praktiska) möjligheten som ligger till grund för avgiftsuttaget. Vi har alltså fått en myndighet som tar sig rätten att i praktiken införa en datorskatt.

Men om man tittar närmare på rättsläget, så är det långtifrån självklart att Radiotjänst kan agera som de gör. Tv-avgiften går inte bara till att producera program, utan handlar också om distributionen till alla landets hushåll och företag. Med Radiotjänsts egen logik räcker de alltså inte med att SVT lägger upp sitt utbud på en server i Stockholm. Ska man kunna kräva in licenspengar måste man också garantera kvaliteten i varenda liten ort på landsbygden i hela Sverige.

Ser man det så är jag övertygad om att många av landets företagare gärna skulle betala Radiotjänsts datoravgift om man samtidigt fick en garanterad kvalitet på uppkopplingen till företaget. Men det känns som ett märkligt sätt att driva bredbandsfrågan och jag är helt övertygad om att SVT och SR inte har ambitionen att bli bredbandsleverantörer. Kvar finns bara en avgift för en tjänst som man inte utnyttjar och som i många fall inte ens är tekniskt användbar.

Thomas Wanke

ordf. Företagarna Söderhamn

Lennart Hammarsten

regionchef Företagarna                                    

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel