Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Nordanstig hoppas rektorn att prova-på-veckor ska locka fler till skoljobb

I tre veckor har en handfull arbetssökande provat att jobba på fritids- och förskoleavdelningar i Nordanstig. Idén är en av många som testas för att hitta intresserad personal.

De senaste åren har Nordanstigs kommun annonserat efter vikariepersonal till barnomsorgs- och skolverksamheten . Och gensvaret har varit stort. Till senaste träffen kom ett 50-tal personer.

Från utbildningsverksamhetens tycker man det är positivt, men helst skulle man se att fler av vikarierna utbildade sig och sökte lediga tjänster.

Läs mer om lärarbristen i Hälsingland .

Av det skälet har kommunen i vår haft ett testprojekt tillsammans med arbetsförmedlingen. Under en treveckorsperiod kunde arbetssökande prova på att jobba i skolverksamheten. Fem personer fullföljde.

– Färre än vi hoppats, men vi genomförde det ändå, säger Eva Klang, rektor på Bergsjöskolan, där det – liksom på övriga skolor, förskolor och fritidsenheter i Nordanstig – råder vikariebrist.

– Det var en bra erfarenhet . Jag kan absolut tänka mig ett sådant här jobb, säger Linda Ekberg, som varit på förskole- och fritidsenheter de tre veckorna. Dessutom det varit teoripass två dagar i veckan, med utvecklingspedagog Eva Forsman. Och hon tycker idén är bra:

– Vi behöver dels hitta korttidsvikarier och dels entusiasmera folk att utbilda sig och jobba hos oss, i förskola och skola.

– Framför allt tror jag att de som kanske är litet oroliga för att söka utbildningar inom skolan, eller har frågor, kan ha nytta av att komma och prova på, säger Eva Klang.

Har ingen kommit på detta tidigare?

– Vi hade något liknande för många år sedan, men inte de senaste 10–15 åren. Och jag tror nog vi kommer att göra om detta, säger Eva Klang.