Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I karaktärerna är hon fri: "Det är väldigt jobbigt att vara mig ibland"

Hon gillar att försvinna in i olika karaktärer. Då får hon en paus från sig själv och sin autism. – Om man är extra annorlunda så är det extra svårt att överleva, säger Elin.

Redan i småskolan, innan hon får sin diagnos förstår Elin att hon inte är som alla andra. Någonting som även de andra barnen gjorde tydligt för henne.

– De har gjort så mycket hemska saker, och det var inte bara elaka ord. Jag hade blåmärken varje dag när jag kom hem från skolan, säger hon.

Mobbningen har påverkat henne, brutit ned henne men också skapat en styrka och klokhet. Men ibland slår åren av hat tillbaka.

– Det dom har gjort mot mig kommer att sitta i huvudet i resten av mitt liv. Ibland kan jag helt plötsligt börja panikgråta över det och alla säger move on. Men det går inte.

För att överleva fantiserade hon om olika karaktärer. Speciellt om en tjej som var stark och modig. En sådan som alla älskade.

– Det är väldigt jobbigt att vara mig ibland. När jag var liten var jag en blyg och ensam person som alltid sa förlåt. Så i mina lekar så skapade jag den där modiga tjejen, som stod upp och hjälpte andra. Till slut tog jag tag i mig själv och blev den personen. Personen som jag alltid drömt om att vara och som alla älskade. Folk tycker om mig för hur jag är nu.

Läs mer: "Måste jag hoppa framför tåget för att få hjälp?"

I karaktärer har Elin lättare att hantera verkligheten, hon känner sig fri. Därför gillar hon teater, cosplay och försvinna in i den digitala världen.

– Det är roligt att vara en karaktär med andra. Man blir mer fri när man inte ser ut som sig själv.

Annorlunda är inte bara dåligt, någonting hon vill fly från. Annorlunda är också bra.

– Det är både jobbigt och ganska bra. Jag antar att det är för att man är lite bättre på saker som man verkligen vill göra. Det man har talang för är man lite extra duktig på.

Medan vi pratar ritar Elin. Japaninspirerat, manga, hon är duktig.

I sexan fick hon sin diagnos, i dag är hon 16 år och går i nian. Elin har koll på hur hon fungerar och försöker att hantera livet utifrån det.

– Det tog typ ett år för mig att lära känna mig själv. Allt står inte på datorn eller papper utan man är olika. Men det var väldigt skönt att få en förklaring.

Idag försöker hon stå upp för andra. Visa att det är okej att vara annorlunda.

– Jag vill att folk ska förstå lite mer om folk som har diagnoser. Det är för mycket mobbning. Man mobbar folk för någonting de är födda med och det hatar jag så himla mycket. Så jag försöker få rätt på det här.

Läs även: Diagnoserna där killar är norm: ”Tjejer uppvisar inte adhd på det sättet som vi lärt oss"

I framtiden ska hon göra röster i spel och animerad film. Helst på engelska för det är de språket hon gillar mest.

Elin heter egentligen någonting annat.

Vad är autism?

Autism är en funktionsnedsättning som innebär att personen gärna gör saker på ett upprepat sätt och har svårigheter att hantera sociala samspel.