Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I juli kan bönderna ta det lite lugnare

Bondens kalender är inte riktigt den samma i dag som den var för några decennier sedan. Förr var industrisemestern lika med slåttertid. Nu är det inte längre så då användningen av hö minskat och ensilage och rundbalar tagit över.

På åkrarna jobbas det intensivt och under sena kvällar kan man se bönder köra omkring i sina traktorer för att ta reda på den första ensilageskörden.

Bönderna har under sitt arbetsår många olika sysslor som ska göras varefter årstider och väder växlar.

Vi bad Staffan Iljegård i Vängsbo berätta lite grand om lantbrukarens liv och ärskalender. Staffan äger gården Iljas men det är sonen Andreas som i dag står för det mesta jobbet på gården sedan Staffan förstört sina knän och slutligen gick i väggen 2005.

- Jag hjälper väl till lite grand men det är Andreas som gör grovjobbet. Tanken och hoppet är att han tar över gården helt snart, säger Staffan.

När Staffan blev sjuk sålde han mjölkkorna och skaffade köttdjur i stället. Någonting som många lantbrukare anammat och bland annat gett dem mer frihet.

En sommarsemester för Staffan på den tiden då det var slåtter och mjölkning att passa kunde bli på sin höjd tre till fyra dagar.

Staffans fru Helen som jobbade inom vården berättar att hon knappt såg till honom på sommaren.

- Jag och barnen fick åka på semester själva.

Helen hade jobb och skulle samtidigt sköta servicen hemma åt barn och man. Staffan och Helens relation tog stryk av allt jobbande. I dag är det helt annorlunda. Staffan har sjukpension och Helene eget företag varför de kan nu ägna tid åt att göra saker och ting tillsammans. Närmast på agendan hittar man sotarafton i Gäddvik, Stockholmsresa och dansbandsvecka i Malung.

Staffan anser också att förutsättningarna vad gäller sommarledighet förändrats för dagens aktiva bönder.

- Första ensilaget skördas fyra till fem veckor tidigare än den höslåtter vi hade tidigare. Därför blir juli numera en tid då bonden i dag kan passa på att njuta lite.

När sommaren börjar gå mot höst blir det en hel del jobb igen.

- Allt ska skördas som den andra skörden ensilage. Spannmål ska tröskas och till sist ska åkrarna plöjas. Men sedan blir hösten en fin tid för en bonde då han kan gå och känna sig nöjd över sitt arbete. Det är en speciell känsla.

Staffan Iljegård som i dag är 56 år, och kanske lite grand av den gamla stammen, delar in bondens år i före och efter älgjakten.

- Jakten har alltid varit viktig för bönderna och då främst älgjakten, säger han.

Vintern är en tid då många bönder ägnar sig åt att vårda den skog de har men redan i samband med årsskiftet börjar de planera för den kommande våren.

- Hur mycket gödsel och utsäde behövs? Var köper jag det billigast?

- När vi kommer till slutet av april ska djuren ut på bete och i maj ska det harvas och sås. Maj är en fin månad som bonden inte har tid att njuta av, säger han.

Vad är bra och dåligt väder för en bonde?

- Nu är det bra om torkan och värmen fortsätter ett tag till. Då torkar höet snart. Det allra sämsta vädret är ihållande regn. Jag fick exempelvis 75 procent av min skörd förstörd under översvämningen 1985.