Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Hudiksvall och Nordanstig...

... verkade nästan alla partier vara vinnare. Men det har sin logiska förklaring av att partiet EU-motståndarna inte ställde upp i årets val. Förra valet drog det partiet hem mer än 16 procent av rösterna i båda dessa kommuner. Och med det alternativet borta valde säkert flera väljare att ge sin röst till det parti som de stöttat tidigare. Om de inte valde sofflocket i stället.

Det sistnämnda är tyvärr långt ifrån osannolikt.

Som de flesta noterat blev årets valdeltagande högre än de varit vid de tidigare tre valen till Europaparlamentet. Ett positivt trendbrott, även om 43 procents valdeltagande inte är mycket att hurra över.

Men det är faktiskt så att Gävleborgs län bär störst skuld till att det genomsnittliga valdeltagandet inte blev högre, eftersom länets valdeltagande var sämst i hela landet. Och inom länet tillhör Nordanstig de kommuner som drar ner länssnittet, medan valdeltagandet i Hudiksvall ligger precis över länssnittet men långt under det totala snittet.

Det är dåligt, för att inte säga pinsamt. Och innebär bara att man överlåter åt andra att bestämma.