Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I höst ska Nordanstigs Bostäders första nybyggda lägenheter stå klara

Bostäder var ett av ämnena i Nordanstigs kommunfullmäktige. Allmännyttans vd föredrog årsredovisning, och berättade bland annat att bolaget nu börjar bygga, först blir tre lägenheter i Harmånger.

Nöjdhetsindex i Nordanstig är snarare missnöjdhetsindex, konstaterade kommunchef Fredrik Pahlberg, som presenterade medborgarenkäten. Nordanstigsbornas förtroende för kommunen är lågt, möjligheten att påverka likaså. Otillräckligt med kommunikationer, fritidsmöjligheter och bostäder orsakar också missnöje, till och med känslan av trygghet dalar.

Läs vad kommunstyrelsens ordförande, Monica Olsson, (S), tidigare sagt om framtidsplaner i kommunen .

– För att jobba med det som kan höja nöjdhetsindex har kommunen gett Nordanstigs Bostäder i uppdrag att påbörja nybyggande, för att få igång en flyttkedja, sa kommunchefen som ser fram emot nyproduktion av lägenheter.

Och Birger Tellin, vd för Nordanstigs Bostäder, NBAB, berättade strax därpå att redan nu ska lägenheter börja byggas, tre nya lägenheter på Backvägen ska stå klara i Harmånger redan till hösten. NBAB har dessutom köpt in en fastighet i Jättendal och har nu lägenheter i kommunens alla större orter. Mest efterfrågas 2:or och 3:or, trycket är störst i Bergsjö, Gnarp och Harmånger, medan färre väljer Hassela och Strömsbruk.

Läs mer om kommunstyrelsens uppdrag till NBAB .

Drygt 650 av NBAB:s lägenheter har tillgång till fiber, kvar finns ett 100-tal, i Bergsjö och Hassela. NBAB har även köpt en fastighet i centrala Bergsjö, där laddstation för elbilar ska byggas.

– Till att börja med ska alla som kör elbil kunna ladda bilen gratis, lovar Tellin.

NBAB hade 2015 inkomster på drygt 104 miljoner, resultatet blev 6 751 653 kronor.

Hälsinglands utbildningsförbunds ordförande Mattias Åhlund, (S), och vd Tomas Winqvist konstaterade positivt resultat 2015: 7 067 000 kronor. De poängterade att lilla Nordanstig är ett föredöme, som vågat gå in i förbundet, samt påtalade bland annat ökande antal vuxenstuderande i Nordanstig.

Interpellationsdebatten om kommunens personalpolitik tog aldrig fart.

Läs även om kommunstyrelsens tankar kring framtida personalrekrytering.

Petra Modée, (V), fick inte mer uttömmande svar i debatten än hon fått på förhand. Hon förbereder nu en interpellations till junisammanträdet, om folkhälsomålen.

Rörande kommunens utökade investeringsbudget 2016 gick debatten fram och åter. Att bredbandsutbyggnad är nödvändig ifrågasatte ingen, särskilt som Telia inte ger några garantier i samband med nedstängningen av kopparnätet. Men flera ogillade att två kraftstationsfastigheter i Gnarp ska köpas för att skapa fri vandringsväg för fisk. Petra Modée, (V), ansåg underlaget undermåligt, och yrkade på återremiss, men utökad investeringsbudget 2016 med 14 miljoner, sammanlagt 29 miljoner, klubbades slutligen.

Här hittar du liverapporteringen från sammanträdet .