Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I december försvinner Fia-avtalet: "Har full förståelse för att en del inte tycker att det är bra"

För två år sedan sa Kommunal upp det lokala arbetstidsavtalet Fia. I december går omvårdnadspersonalen i stället över till ett centralt avtal. Men enligt förvaltningschefen Anna-Karin Eklund behöver det inte leda till någon försämring för personalen.

Under våren 2014 sa Kommunal upp det lokala arbetstidsavtalet Fia. Fia står för flexibelt individuellt arbetsschema och har använts i Söderhamns kommun i femton år. Modellen har varit uppskattad bland många medarbetare eftersom den har gett personalen möjlighet att själva lägga sina scheman och därmed anpassa arbetet efter familjeförhållanden.

– Vi var överens om att det fanns en del saker som inte var tillräckligt bra, det var inte bara Kommunal som ville säga upp avtalet. Jag som har jobbat mycket med lokala kollektivavtal skulle vilja säga att det är unikt att ha ett lokalt avtal under så lång tid, så det var dags, säger Anna-Karin Eklund, chef för omvårdnadsförvaltningen.

Efter Kommunals beslut om uppsägning har man arbetat med att hitta en ny lösning men fackförbundet har inte kunnat enas med arbetsgivaren, alltså Söderhamns kommun. Därför kommer man i stället att övergå till ett centralt kollektivavtal som kommer att börja gälla den 1 december.

Skillanden mellan avtalen handlar bland annat om att man kan komma att mista den flexibilitet man har i schemläggningen i dag, men också att timbanken där alla injobbade timmar lagras försvinner. Med Fia hade personalen en bank på 200 timmar och nu ska alla timmar läggas ut enligt schema.

– Jag har full förståelse för att en del inte tycker att det är bra, men det finns många medarbetare som inte tycker att Fia är bra heller, säger Anna-Karin Eklund.

Läs mer: Avtal för vårdanställda omförhandlas

Redan nu har flera undersköterskor i stället börjat fundera på att söka sig till andra kommuner där lönen är högre, vilket de menar skulle kunna väga upp för den förlorade flexibiliteten som Fia innebar. Bollnäs nämns som ett alterntiv, där tjänar en undersköterska i snitt 2000 kronor mer i månaden än i Söderhamn.

Men det är att gå händelsena i förväg menar Anna-Karin Eklund.

– Att tolka det som att ingen ska ha inflytande över sin arbetstid är att dra det lite väl långt. Det är ersättningssystemet som är uppsagt. Hur man sedan ska gå vidare med att lägga ett schema är en helt annan fråga och det ska vi jobba med under hösten. På vissa enheter kanske det fungerar utmärkt och på andra kanske man inte ens vill ha traditionella scheman.

Kommunen har också lämnat ett förslag till ett nytt avtal. Men det har Kommunal sagt nej till, och därför går man i stället över till det centrala avtalet.

– Vi ser inte att det är ett fungerande och bra avtal. Vi saknade framför allt reglering på övertiden, det är det som är den springande punkten. Så detförslaget är strimlat, om inte något annat lokalt avtal tecknas nu så kommer man övergå till det centrala, säger Magnus Nordenwall, ombudsman på Kommunal.

Huruvida det kommer bli tal om några flexibla scheman går inte att svara på än eftersom det är en förhandlingsfråga. Men enligt Magnus Nordenwall har man i möten träffat många medlemmar som inte är intresserade av att ha den typen av scheman, dels för att få bättre chans till återhämtning men också för att kunna få till högre löner.

– Därför har också Fia varit ett hinder. Man har inte kunnat få upp grundlönen eftersom man hänvisat till att man haft Fia. Lönen är något man måste se över för att kunna rekrytera personal i framtiden. I slutändan har många som gått över till centrala avtal sett vad man får i arbetsmiljöfördelar och man har blivit nöjd ändå, säger Magnus Nordenwall.