Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dagens S hade Erlander inte valts

Socialdemokraternas valberedning har publicerat var man står. Information överraskar något. Så här heter det:

"Det gäller att säkerställa att Socialdemokraterna fortsätter att vara den ledande politiska kraften i landet och att vinna kommande val.”

Kan man säkerställa sådant i en levande demokrati? Är inte detta mer en indikation på att man fastnat i en historisk bild av partiet? Dessutom finns en byråkratisk och företagsmässig syn på politik och demokrati med. Wendy Brown, professor i statskunskap Berkeley, USA, skulle enkelt visa vad det här rör sig om. I sin kritik av nyliberalismen hävdar hon att demokratiska principer byts ut mot företagsprinciper.

Detta här är något helt annat än ”politik är att vilja”.

Vidare framförs att för att ”kunna komma ifråga som partiordförande måste man tidigare i tillräcklig omfattning ha prövats i sitt ledarskap inom partiet”. Hur ska nu detta tolkas?

När Per Albin Hansson avled fanns en given kandidat i Gustav Möller. Partiet valde i stället Tage Erlander. Gustav Möller hade varit minister i många år men också i flera decennier partisekreterare. Erlanders ledarbakgrund var ingenting att jämföra med Möllers. Tage Erlander var sedan partiordförande i 23 år och deltog i elva val!

En liknande situation höll på att uppstå nästa gång där den betydligt mer ledarprövade Gunnar Sträng drog sig ur kampen mot den mindre erfarne Olof Palme. På själva partikongressen sade sedan Gunnar Sträng: ”Har man en ung man som besitter alla de önskvärda kvalifikationerna och en äldre man som har en del av dessa kvalifikationer, talar allt för att den yngre ska väljas”.

Hade dåtidens valberedningar haft samma syn på ”prövat ledarskap inom partiet” som dagens, kan man nog inte utesluta att Erlander och Palme aldrig blivit partiordförande!!

I ett Sverige där klyftorna blir allt större och där vår röst om demokrati och rättvisa ute i världen har tystnat – där behövs röster som talar om jämlikhet, rättvisa och solidaritet. Där behövs nya röster som återerövrar våra begrepp, ord och tänkesätt som Moderaterna på ett utstuderat sätt tagit ifrån oss.

Sådana röster och kandidater finns bland de nominerade men då måste partiet sätta ideologin före något slags cv-tänk. Det är ett starkt parti vi vill ha där kampen för våra idéer står i centrum! Sedan kan alltid en partiordförande växa in i olika roller som till exempel statsministerrollen.

Valberedningen har med sitt resonemang bäddat för några beprövade män. Vad historien visar oss och vad partiet behöver är i stället nya röster, nya ledare, ledare som får partiet att stå upp och får partimedlemmar att brinna. Två sådana personer är nominerade – Veronica Palm och Lena Sommestad. Se nu till att nominera en av dessa – eller för fram båda namnen till partikongressen!!

Örjan Fridner (S)

Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel