Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"I dag är näthandeln inget problem"

Näthandeln ökar för varje dag som går. Men enligt Lennart Westman, ordförande för Svensk Handel Söderhamn, är uppgången av internethandel inte orsaken till att vissa butiker runtom i Hälsingland har det tufft att få verksamheten att gå runt.

– I dag är näthandeln inget problem, men i framtiden kanske det kan bli det, säger Lennart Westman.

Så länge man inte är allt för ivrig att få hålla det man vill köpa i handen så kan i stort sett vem som helst i dag ganska enkelt ta sig en titt på nätet, göra egna prisjämförelser och se till att få hem just den produkt de är ute efter till marknadens lägsta pris.

Lennart Westman tror trots detta inte att internethandeln utgör något större hot mot små butiker på landsorten.

– Näthandeln står bara för sex procent av den totala handeln. Men visst, den ökar hela tiden. Men det är inte den som urholkar marknaden i den mindre orterna. Det finns fortfarande goda möjligheter att för butiker att hålla bra utbud, säger Lennart Westman.

I och med att butiker på mindre orter ibland tvingas hålla högre priser än konkurrenterna som finns i de större städerna eller på nätet gör att köptroheten till de lokala butikerna kan minska, vilket är det stora problemet, enligt Lennart Westman.

– I dag jobbar och reser folk på ett nytt sätt och har ett helt andra shoppingmönster än tidigare. Det är snarare de stora köpcentrumen i våra grannkommuner som är det stora problemet för våra mindre butiker här i Hälsingland, inte näthandeln, säger han.

Mikael Johansson är butiksägare för dator- och teknikbutiken Midat i Bollnäs. Han tror att vissa äldre radio- och tevehandlare som inte hängt med i utvecklingen eventuellt kan ha stött på problem med att många av produkterna som säljs i deras butiker går att hitta billigare på nätet. Men för egen del ser han inga problem med att liknande varor som finns i hans butik även går att hitta på nätet.

– Eftersom det är så enkelt för folk att se vad saker och ting kostar på nätet så är det också enkelt för oss att ligga på rätt prisnivå. Men jag tror de flesta har förståelse för att vissa saker kostar lite mer i butik än på nätet eftersom vi kan ju ta hand om kunderna och ge god service. Det får man inte om man handlar på nätet, säger Mikael Johansson.