Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I år täcks centrala Ljusdal in

Utbyggnaden av fibernätet i Ljusdals centrum är inne på sista rycket.
Innan årsskiftet ska samtliga fastigheter ha möjlighet att koppla in sig.
– Och det innebär alla, från små villor till stora flerfamiljshus, berättar Per Eriksson, verksamhetsansvarig på Ljusnet.

Både i centrala Färila och Järvsö har samtliga fastigheter möjlighet att koppla in sig på Ljusnets fibernät. Ljusdals centrum står på tur. Det har byggts i Lillhaga, Gamla stan och Nore. Även Åsgatan, Aspgatan och Furugatan är färdiggrävda.

Nu ska resten täckas in.

– Det här är sista året vi bygger ut i centrala Ljusdal – sen är det klart, säger Per Eriksson.

Förutom detta kommer också tre byar få möjligheten till fiberanslutning.

– I år blir det Stocksbo-Stråsjö, Skästra-Norrvåga och Rödmyra.

Ljusdals kommun har under både 2012 och 2013 fått bidrag till utbyggnaden av fibernätet – något som är avgörande för att det ska kunna genomföras.

– Vi bygger klart för de bidrag vi fått beviljade, sen får vi se hur det blir med bidragen framöver, säger Per Eriksson och fortsätter:

– Det finns mycket intresse runt om i byarna, och det vi kan säga är att vi kommer att bygga så långt vi bara kan ekonomiskt.

Intresset i Ljusdal för att ansluta sig till fibernätet menar Per Eriksson ligger på drygt 60 procent av kommunbefolkningen. Den faktiska anslutningsgraden ligger någonstans mellan 60 och 80 procent.

I Ljusdal har, enligt Bredbandskartan.se, 21 procent tillgång till fibernätet.

– Med det menas att 21 procent är anslutna, och inte att det bara är de som har möjlighet att ansluta sig. Det är också förra årets siffror, säger Per Eriksson.

– Vi är unika med att ha en så hög andel anslutningsgrad bland villor som vi har. Däremot har vi haft en låg andel flerfamiljshus som valt att ansluta sig i Ljusdals kommun, men de trillar nu in med högt tempo. Ljusdalshem har börjat bygga nu, men de har långt kvar.

Ljusdalshems vd Richard Brännström tror att det kommer ta mellan fem och sju år innan samtliga av deras fastigheter är anslutna.

– Jag måste säga att intresset bland våra hyresgäster inte är så stort, men märker vi att det finns intresse i ett hus så prioriterar vi det.

Ljusdalshem har gått ut med en intresseförfrågan via Ljusnet, där hyresgäster får anmäla intresse.

– Och nu bygger ju Ljusnet ut i centrum. Överallt där de drar förbi, drar de in till våra hus också.

I dagarna kommer Ljusdalshem påbörja indragningen av fiber till sina 100 lägenheter i Ämbarbo – men där låg annat än intresse till grund för beslutet.

– Det gamla tv-nätet var så dåligt där, då tyckte vi att det var bättre att dra in fiber på en gång, säger Richard Brännström.