Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyttsommar i Ljusne

Förra sommaren besökte 1 500 personer den anrika hyttan i Ljusne.
Nu bjuder Kustslöjdarna in till en ny säsong och ett nytt smörgåsbord med både hantverk och mat på menyn.

Förra våren tog Kustslöjdarna ett beslut om att lämna Gula huset i Axmar för att i stället flytta in i den gamla, anrika hyttan i Ljusne.

Den stod för det mesta stängd och föreningen såg en möjlighet i att både visa upp hyttan, sina hantverk och samtidigt sälja en kopp kaffe.

Det var ett smart drag visade det sig.

När vi träffar eldsjälen Jan Siljeroth den här soliga junidagen berättar han att de hade över 1 500 besökare förra sommaren.

– Förutom att någon bröt sig in i hyttan och stal en av hantverkarnas handgjorda smycken, var det riktigt, riktigt bra, säger han.

Nu har medlemmarna ägnat hösten och vintern åt att tillverka nya hantverk och är beredda att göra en favorit i repris. Den 28 juni öppnas hyttan som kommer att hålla dörrarna öppna sju dagar i veckan fram till den 3 augusti.

Och den här sommaren ser menyn lite annorlunda ut.

– Förutom hantverken kommer vi att satsa mer på mat. Förra säsongen lockade kolbullarna fler besökare än när bleckorkestern spelade. Därför kommer vi att servera något gott på onsdagskvällarna som nybakt tunnbröd och kolbullar, säger Jan Siljeroth.

En motorcykel står parkerad utanför hyttan, det visar sig att en man från Sundsvall stannat till för att insupa ett stycke arbetarhistoria.

– Men vad imponerande, pappa har berättat en hel del om Ljusnes historia, så det var mycket därför jag stannade, säger han.

Och det är just detta som är en av målsättningarna. Samtidigt som folk kommer för att handla, fika och se något uppträdande, ska människor även kunna få en tillbakablick i historien genom Ljusne bruksmuseums gamla föremål i hyttan.

– Jag har själv varit industriarbetare, jag jobbade i boardfabriken på andra sidan älven. Så jag känner mig stolt över att få visa upp det här, konstaterar Jan Siljeroth.

Ett sommarfik kommer det som sagt också att bli och på lördagarna kommer Per Öhrn att smida vackra föremål i den glödheta elden. Det är en nyhet för året.

– Det kommer att hända mycket och nu har vi valt att ha öppet fem i stället för fyra veckor för att kunna visa upp oss under Jungfruveckan, säger Jan Siljroth innan han drar i gång gräsklipparen.

Solen skiner, i bakgrunden brusar älven och doften av nyklippt gräs sprider sig. Det är vackert och platsen andas historia.