Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästföreningen vill stoppa farliga balkonger

Under sommaren har två allvarliga balkongolyckor inträffat i Norrland, varav en med dödlig utgång. Därför kräver Hyresgästföreningen nu lagstiftning kring besiktning av balkonger.

Annons

I slutet av maj släppte en balkong från ett hus i centrala Skellefteå och rasade ner tillsammans med en person som avled till följd av olyckan. I mitten av juli rasade ännu en balkong från en fastighet i Luleå tillsammans med två familjer som satt där och åt middag. Åtta personer störtade fyra meter ner till marken, men alla klarade sig utan livshotande skador.

Nu vill Hyresgästföreningen i region Norrland att ett lagstiftat tvång ska införas för fastighetsägare att regelbundet besiktiga balkongerna i sina fastigheter.

– Det borde finnas juridiska krav på fastighetsägaren att kontrollera sina balkonger på samma sätt som det finns om till exempel hissar och ventilation, säger Esa Norojärvi som är ordförande i Hyresgästföreningens regionstyrelse i Norrland.

En fastighetsägare kan bli dömd till ekonomisk ersättning ifall han eller hon är ansvarig till att ha orsakat en personskada genom brist i underhållningen av sin fastighet, men inga tvingande regler finns för att regelbundet underhålla balkonger innan en olycka sker. Det tycker Hyresgästföreningen är fel.