Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyresgästföreningen vill stoppa farliga balkonger

Under sommaren har två allvarliga balkongolyckor inträffat i Norrland, varav en med dödlig utgång. Därför kräver Hyresgästföreningen nu lagstiftning kring besiktning av balkonger.

Annons

I slutet av maj släppte en balkong från ett hus i centrala Skellefteå och rasade ner tillsammans med en person som avled till följd av olyckan. I mitten av juli rasade ännu en balkong från en fastighet i Luleå tillsammans med två familjer som satt där och åt middag. Åtta personer störtade fyra meter ner till marken, men alla klarade sig utan livshotande skador.

Nu vill Hyresgästföreningen i region Norrland att ett lagstiftat tvång ska införas för fastighetsägare att regelbundet besiktiga balkongerna i sina fastigheter.

– Det borde finnas juridiska krav på fastighetsägaren att kontrollera sina balkonger på samma sätt som det finns om till exempel hissar och ventilation, säger Esa Norojärvi som är ordförande i Hyresgästföreningens regionstyrelse i Norrland.

En fastighetsägare kan bli dömd till ekonomisk ersättning ifall han eller hon är ansvarig till att ha orsakat en personskada genom brist i underhållningen av sin fastighet, men inga tvingande regler finns för att regelbundet underhålla balkonger innan en olycka sker. Det tycker Hyresgästföreningen är fel.