Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyresfråga fick svar till sist

Tredje gången gillt, blev det för Jan-Ola Hall som slutligen fick svar från Nordanstigs Bostäder i fråga om hyressubventioner för nystartade företag.

Vid fullmäktige i februari ville Jan-Ola Hall, (SD), att Nordanstigs Bostäder, NBAB:s ordförande Katarina Bylin, (S), skulle svara på om det är förenligt med kommunallagen att hyressubventionera nystartade företag, då det riskerar att ge orättvisa fördelar och konkurrera ut befintliga företag.

Men Bylin var inte närvarande. Det var hon däremot vid sammanträdet i mars, men eftersom hon inte var insatt i frågan bad hon att få återkomma. Vid senaste fullmäktige överlät hon till NBAB:s vd, Birger Tellin, att svara.

Tellin förklarade att inte bara handlar om hyra, utan även om anpassning av lokaler. Även kontraktstid och underhållskostnad är viktiga faktorer.

– Ska vi anpassa en lokal måste vi få kontraktstid som ger täckning för kostnaderna. För etablerade företag är det inga problem, men nystartade företag är oftast inte intresserade av att sätta sig i treårskontrakt. Då kan vi förhandla. Om de tar alla kostnader för att anpassa lokalen kan de få en kort kontraktstid.

– Har vi har lokaler som stått tomma länge av någon anledning och vi har en presumtiv kund, kan vi alltid förhanlda om att subventionera hyran successivt de två första åren. Alla på orten tjänar på det, både vi, företaget och hyresgästerna i NBAB. Det är en modell som funkat jättebra under flera år. Det är tråkigt om någon annan drabbas, vi är inte intresserad av att det ska försvinna någon, men marknaden måste få styra, svarade Tellin, och Jan-Ola Hall var tillfreds med svaret.