Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyr en vedbod på semestern – unik idé från Järvsö

Att elda i kaminen under fjällsemestern är mysigt, men att få tag på ved kan ta både tid och kraft. Tommy Björklund och hans kolleger har kläckt idén om den hyrbara vedboden.

Järvsösnickerier ligger vid den gamla sågen i Skästra, Järvsö, och startades upp för fyra år sedan av ägaren Tommy Björklund. I dag jobbar han och hans kolleger med allt från renoveringar, takbyggen och maskinsnickerier. Men för att klara konkurrensen inom branschen krävs det något extra, enligt entreprenören.

– Jag har mycket planer. Man måste ha många ben att stå på i den här branschen för att det ska ticka på, säger Tommy Björklund.

Det var i maj som idén om vedboden dök upp när Tommy Björklund och arbetskamraten Mats Nilsson satt och diskuterade. De hade uppmärksammat att fjällresenärer gärna köpte med sig en kasse med ved på vägen till semestern och de funderade på om de kunde utveckla en idé som skulle göra det smidigare.

– Tanken var att nå ut till turisterna i fjällstugorna och stugägarna där uppe. När de åker på semester vill de ha semester och de ska slippa tänka på det här med ved, säger Tommy Björklund.

Vedbodskonceptet är enkelt – beställarna bokar en vedbod fylld med ved som fraktas till bostaden. När veden är slut byts vedboden ut till en ny, och så ska det rulla på enligt idékläckarna.

Tommy Björklund har åkt på mässor för att visa upp idén, bland annat Game Fair-mässan i Bruksvallarna, och fann ett stort intresse för den hyrbara vedboden. Men intressenterna för vedboden kom inte från norr, som han hade trott, utan från söder. I dag ligger de flesta beställningar från Stockholm, men det har även kommit in oväntade förfrågningar från andra delar av världen.

– Det var en kille från Minnesota som var intresserad, men han insåg nog att det skulle bli lite dyrt med frakten, säger Tommy Björklund och skrattar.

Just nu har Järvsö snickerier ett lager av ved liggandes på tork i lokalen. Det är cirka 100 kubik blandved som senare ska sorteras för att skickas med i vedbodarna.

Förutom vedboden hyr Järvsö snickerier ut en bastu på hjul, badtunnor och de håller just nu på att framställa en stol – Cuo-stolen.

– Curt-Olof Wennberg från Folkparken ville att jag skulle göra några stolar till Folkparken i Ljusdal, och då kallar jag den för Cuo-stolen, säger Tommy Björklund.