Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyllad film skildrar IRA-fånges kamp

/

"Hunger" är en av det senaste årets mest hyllade engelska filmer.
Den handlar om IRA-medlemmen Bobby Sands hungerstrejk till döds 1981.
På fredag får den svensk biopremiär.

Annons

I maj 1981 avled IRA-medlemmen Bobby Sands i ett brittiskt fängelse i Nordirland. Han dog efter en drygt två månader lång hungerstrejk.
Bobby Sands ledde den långa hungerstrejken som en del i den kamp där fängslade IRA-medlemmar krävde att få bli behandlade som politiska fångar.
De protesterade bland annat genom att hälla ut sin urin i korridorerna och måla väggarna i sina celler med sin avföring.
- Det var en oerhört extrem situation, och det som intresserade mig var hur de kunde leva där, vilka vanor som krävdes, hur den trånga omgivningen påverkade dem, säger regissören Steve McQueen.

Det har gjorts tidigare filmer, baserade på det som hände Sands och dennes medfångar, men McQueen kände sig inte påverkad av dessa. Och han var inte i kontakt med Sands efterlevande.
- De vill vara i fred, och det respekterar jag. Men jag hoppas de tycker om filmen, om de ser den. För mig är detta en global historia, inte någonting som nödvändigtvis bara utspelar sig i Belfast.
Han vill inte ta ställning när det gäller hungerstrejker som politiskt vapen.
- Det var inte därför jag gjorde filmen. Jag identifierar mig med de flesta av karaktärerna i den. Jag tar inte ställning.

Sands spelas av Michael Fassbender, som vi sett i bland annat "300" och "Eden Lake". Han är mer talför än sin regissör.
- Jag var ju tvungen att gå ner i vikt i takt med filmens handling. Jag satte som mål att inte gå under 58 kilo, då skulle det kunnat bli farligt. Jag gick ner till 59.
- Mitt första mål ordentlig mat efter det att inspelningen var klar var japansk mat. Jag började skaka. Min mage klarade inte av att smälta maten.
Även om Steve McQueen inte ville ha kontakt med de efterlevande så säger Fassbender att det för honom var viktigt att Sands familj skulle kunna vara stolta.
- Jag ville göra de som var med om hungerstrejken rättvisa. Och det här är inget som bara hände då. Folk använder sina kroppar som vapen nu också. Se till exempel på alla självmordsbombare. 

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons